Tuesday, April 15, 2008

lama menyepi

Salam.
Kak Dah agak sibuk sejak kebelakangan ni.......ikut Bang Chik berulang alik dari Putrajaya-Melaka-Port Dickson-Langkawi-Kuala Terengganu-Melaka-Port Dickson-Kuala Terengganu......bila sampai rumah, banyak kerja2 yg perlu dibereskan. Kerja2 biasa bagi seorang suri rumah sepenuh masa.....bila sudah agak berumur ni...cepat penat, lenguh dan sakit sana sini.

La ni buat mana yg larat dan utama dulu...kalau nak ikutkan tak kan habis kerja2 tu. Seminggu kena 2 kali mop lantai dan buang sawang...pembinaan rumah2 sedang giat di jalankan...makanya habuk pun banyak dan tapak kaki jangan kata la...hitam...waktu Lynn datang dulu dia rajin mop...sedar2 baju dan seluarnya jadi kelabu....

Kami, 3 beranak baru balik dari Kuala Terengganu Sabtu lepas....beberapa hari duk kat Hotel Primula Beach......berulang alik ke Pasar Payang meneman kawan borong kain2 dan baju2 batik untuk di jual kepada cikgu2 sekolahnya...ribu2 ringgit juga la....Kak Dah tumpang beli sama...dapat la kurang banyak harganya.....Pasar Payang waktu tu lengang tak ramai orang maklum la bukan musim cuti sekolah...tu harga boleh kurang tu...nampak macam berebut pelanggan.....

Yop tak dapat ikut sekali sebab u tak cuti dan dia tengah exam....hari2 Kak Dah kena called ...mengingatkan dia takut terlebih tidur....

Pagi Sabtu , SiBongsu ...ibu jari tangan kanannya...terkehil...bahagian atas jari terkeluar dari sendi......terkejut Kak Dah bila dia called...'ma, tangan kanan adik patah ma.....tolong sakit ni....aduh......', Kak Dah jenguk keluar tingkap...nampak dia sedang berjalan ngan kawannya.Kak Dah tunggu kat lobby hotel...kemudian minta pihak hotel hantar kami ke hospital...Bang Chik masa tu on the way ke hotel selepas menebas dan mengcangkul kat Sultan Mizan Golf Club.

SiBongsu kena masuk ke semi kritikal wad dekat 4 jam untuk pemerhatian...buat x ray 2 kali...mulutnya bising takut kena rentap jari atau bedah...sibuk bertanya ngan misi dan doktor...minta disuntik ngan ubat bius......sudahnya misi tanya ni anak bongsu ke...patut la...Kak Dah tinggalkan dia ngan doktor dan misi...selamaba Kak Dah kata, 'bye dik'. 'Ma temankan adik jangan pegi mana2...takut', misi jawab ...'tak boleh tunggu sini...tunggu kat luar'.

Kemudian Bang Chik sampai.... mengadu lapar...kami bergilir pi makan....kawan SiBongsu pun ada sama...nak tumpang balik ke Putrajaya....letih menunggu...hari tu juga nak kena balik Putrajaya...tapi Bang Chik dapat lelapkan mata dalam kereta sementara menuggu....
Dekat pukul lima baru SiBongsu di discharge....

Kami terus balik...singgah merata2 sebab Bang Chik perlu berehat dan minum kopi berulamkan racun......tiba di rumah dekat pukul 2 pagi. Kak Dah sakit kepala sebab tak dapat lelapkan mata walau pun ngantuk sakan.....menjadi teman Bang Chik berborak sambil hulur air , jagung rebus dan keropok...juga melayan SiBongsu yang waktu ini menjadi 'OKU'.

Petang tadi Kak Dah dan SiBongsu ke Hospital Putrajaya buat temujanji...untuk pemeriksaan selanjutnya...La ni SiBongsu dapat 14 hari cuti sakit.

Bang Chik sms ...duduk di bee farm resort tepi laut...petang ada program di bohol beach club....semua sihat? Semalam Bang Chik bertolak ke Manila...tidur semalam dan hari ni baru terbang ke Bohol...mengikuti program APEC.....

Sekejab tadi dapat panggilan dari Norazura...bercerita ...buka gerai Puspanita sempena majlis konvo...cadangnya dulu Kak Dah dan Bang Chik nak kesana....

Berhenti di sini dulu sebab SiBongsu sekarang ni menjadi pengarah....bising ...lapar....jarinya masih sakit dan tak boleh lasak......

3 comments:

Pak Ngah: said...

:: salam... tertunggu2 jugak kami semua akan cerita dan perihal dari putrajaya niii... alhamdulillah...

:: moga yg sakit segera sembuh... yang selalu lenguh2 tu kena le slow2 sikit bila buat kerja tuu... sebab kita ni bukannya semakin muda dan semakin cergas... yang duduk exam agar tenang untuk menjawab... dan yang ke philipina tu semoga selamat pergi dan kembali...

:: kami di kuching... macam biasa je... angah tengah exam di UNITAR... alang masih di IPS Miri untuk 2 tahun lagi... ahmad sedang mendisiplinkan dirinya di PLKN Betong selama 3 bulan... dan anwar baru 4 bulan di SMK Sains Kuching... makngah pulak macam biasa le bila mengajar budak2 tahun 1 & 2 tuu... kerenah budak2...

:: cadang nak lajak ke Pantai hujung minggu ni... setelah habis mesyuarat di KL pada 16 - 18 April nii...

:: salam utk semua...

Guhn said...

See Please Here

Aluguel de Computadores said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Aluguel de Computadores, I hope you enjoy. The address is http://aluguel-de-computadores.blogspot.com. A hug.