Monday, December 17, 2007

2 tahun 7 bulan

Kak Dah rasa sayu meninggalkan Politeknik Kota Kinabalu. Harap maafkan apa jua yang tersilap cakap, terkasar bahasa dan halalkan makan minum selama ini bagi pihak Kak Dah dan keluarga.

Ramai yang Kak Dah kenal masa di PKK. Banyak pengalaman yang Kak Dah lalui. Banyak tempat dan rumah yang Kak Dah lawati. Semua ini kekal dalam ingatan.

InsyaAllah kita akan bersua kembali.
Semoga semua sentiasa kekal baik dan sejahtera.


Kak Dah di saat-saat meninggalkan Sabah......

Saturday, November 24, 2007

Musim cuti......

Salam,
Kami menerima beberapa jemputan perkahwinan dlm musim cuti ni...baik di Semenanjun mau pun di Sabah. Kalau kena pd masa dan tempatnya Insyaalah kami akan pergi...Bang Chik akan ke Melaka mungkin 3o.11 atau 31.11 ni...tp tak tau le samaada sempat nak ke Nenering ....katanya jadual ketat untuk 1.12 dan 2.12 ni...dan pd 9.12.07 Dato' Ir Haji Mohamammed Zakaria...dulu Pengarah Pendidikan Perak pun jemput ...Majlis Perkahwinan anaknya.....

Kalu ade rezeki nak makan kenduri kawin..mungkin bila kami balik cuti nanti...16.12.07 hingga 26.12.07 ...itu permit yg Bang Chik bagi pd Kak Dah, Bang Chik pula balik KK lagi awal..ade mesyuarat di PKK.....lagi nak abis tahun lg sibuk....

Ptg semalam masa Kak Dah ikut Bang Chik ke pejabat, kami singgah di Anjung PKK...ade jeti disitu yg dibina tahun lalu......mesti bina kata Bang Chik...students boleh adakan aktiviti2 disitu...berkayak...rugi kalau tak buat sesuatu sedangkan kawasannye cantik dan stratigik(betul ke ejaannye...)boleh memancing dan pukat udang paya bakau.......ade kalanye ptg2 Sabtu dan Ahad riuh suara budak2 berkayak...staff dan pensyarah pun ikut sama.

Kak dah ikut ke pejabat bukannye ape.....nak pegi mesyuarat....PKK telah digazetkan sebagai pusat penempatan mangsa banjir....Puspanita ade peranannye....tu la yg pegi tu....

Sabtu jam 3 ptg, maj Perasmian Jeti...tp la ni musim hujan dan berangin ...minta2 semuanya lancar....Pg nye ade pertandingan berkayak untuk students dan pensyarah...tak kira jantina...mereka minta kak Dah tenguk mereka berkayak.....(pensy Wanita)

Sabtu juga ade tetamu nak kerumah...kak dah jemput lunch sekali...pg Bang Chik ajak ke jeti...sempat ke nak masak.....

nanti di sambung semula.....

Kak Dah.

Saturday, November 17, 2007

Ralat!

Salam, Anuar Mak Lang minta maaf tersilap letak nama......Sekali lagi Tahniah untuk Anuar

KakDah

Tahniah!

Salam,
Semalam Baha called beritahu Along...anaknya dapat 5A, Muhamad yg Kak Dah panggil Mad dapat 4A1B....kami berborak kejab....kalau boleh dua sepupu ni nak di anto kesekolah yg sama...senang nak jenguk dan macam2 senang lagi.......
Kak dah sms Mak Teh tanyakan result Zaim....dapt 5A....Ros called tanya kenapa sms dan called yg dia buat tak berjawab.....kan guna no lain...ooo....kenapa tak bagi tau katanya....udah sms pada semua ....kamu tak perasan kut.......baru tadi Baha called....Ros bagi tau result anaknya....Mat kata, dia tak pernah dapat 4A..ni dah dapat...ibu belikan la tv kecil kat dia......aha...dia nak bawa masuk dalam biliknya...nak main ps...tak payah guna tv beso ibunya lagi....Ros tengah congak2 dan kena fikir betul2...Kak Dah..kata belikan yg kecil je...tp jangan benarkan dibawa masuk ke biliknya....

Semalam jenguk entry Pak Ngah...Ahmad dpt 5A juga.

Kepada....Muhamad, Along,Zaim dan Ahmad..Tahniah, semoga terus maju dalam pelajaran dan dalam kehidupan seharian...

Kak Dah.

Friday, November 16, 2007

Sibuk....sikit2 je....

Salam,

kakDah lama tak menulis......sibuk sikit....Majlis Makan Malam Puspanita, jemputan raya dan SiBongsu demam.

KakDah menemani Zura ke LeMeridian...Kak Norizan (Tim Pengerusi 11) ikut serta......pilih menu dan nak tenguk setting bilek...nak aturkan kerusi, meja dan pentas pada kedudukan yang di kehendaki...Kak dah dan Kak No cuma bagi moral support pada Zura dan Normah.....

Jumaat tengah hari...Kak Dah, Betsy dan Zanariah pergi memenuhi jemputan raya 'Puspanita Sabah' bertempat di Rumah Puspanita. Cantik dan kemas rumahnya siap ade pejabat lagi.Lepas memperkenalkan diri kami di jemput makan. semua juadah di bawa oleh ahli2 sendiri...masa nak balik Kak Dah pergi jumpa Datin Hajah Hairani, Pengerusi Puspanita Sabah untuk menghulurkan Kad Jemputan ......'saya sudah terima fax dan sudah aturkan siapa yang pergi malam ni' katanya sambil tu beliau memperkenalkan sorang demi sorang kawan2nya yg ada jawatan dalam Puspanita.

Malamnya berlangsungle Majlis Makan Malam tu...Ladies Night.....nampak cantik dan tersusun .....sayang ada yg tak dapat datang...ramai yg 'bersalin',baru balik dari outstation...
Kak Dah di jemput berucap lagi...........dup dap.....

Bewarna warni wanita beriring
Bibirnya merah bak delima merekah
Ada yang gempal adayang langsing
ceria gembira tiada yg gundah

.
.......hehehe...apa macam pantun pembuka bicara ni....bla...bla....lidi nan sebatang mudah dipatahkan..seberkas lidi tidak mudah untk di lentur dan dipatahkan.......ikhlasnya saya benar2 selesa bekerja bersama-sama dengan ajk2.....bla...bla...

Dari PKK pergi ke Medan
Singgah di Beras Tagi beli selipar,
Saya ucapkan selamat mkn
Bila pulang tidaklah lapar

.......wasalam.....ucapan tamat....doa di baca olih Zira....makan..diselang seli dgn cabutan bertuah.....karoeka....tarian......pengumuman......
....Zura menang...di tatahkan mahkota (pusingan) dan selepang dan hamper drpd JH ......majlis tamat pd waktunya...nampak semuanya gumbira.....

Syukur.....selesai sudah satu kerja...wakil Puspanita Sabah ada 2 orang .Pn Atila...pengerusi jk kecil bah. tabung dan latihan Puspanita Sabah....dulu suaminya 'DO'di Sipitang...skrg ni dah naik pangkat keja di KK dan sorang lg Pn Dayang Maria Ajk Puspanita Sabah....mereka bersedia untuk berkongsi aktiviti dgn Pkk....... program next year....

Rasa macam tak best je teks ucapan Kak Dah...tapi ada yg nak pinjam dan tenguk....siapa buat ucapan ni..'pengarah ye'...aha Pengarah kata buat sendiri ...belajo...betul ke best....nada ucapan akak sedap la...semakin baik....ke nak sedapkan hati Kak Dah...tp Kak Dah tak boleh sama sekali berburuk sangka.....baru2 ni ada lg yg nak pinjam teks ucapan...bio betui...Pn Atila kata....u berucap tak gugup...nadanya ok....kak No kata..akak pun tak boleh karang macam tu.... GURU BI).....seronoknya bila dipuji...hehehe....

Kak Dah.


Sibongsu demam banyak hari...macam biasa Kak dah tak boleh jauh...."Ma jangan gi mana-mana duduk kat adik".....sakit -sakit tulang...'demam urat' istilah arwah mak....dia suruh genggam tangannya....ramai kawan2nya dtg ziarah...tolong picit2 sambil tanya macam2.....'ma adik nak mati ni....kenapa tangan, kaki kebas2...peluh banyak sangat....dlm kepala bergegar2' kak Dah tanya makan ubat apa dan banyak mana....ubat yg Bang Chik beli ..dia makan 3 biji sekali..yg sepatunya dimakan 1 biji..3 kali sehari......Lain yg Kak Dah bagi, lain Yng di makn nya.

Dia risau...assigments belambak-lambak nak anto tp tak siap lagi......dateline..adik cuma nak print je...semua dah ada dlm pendrive.....tup2 printer kat rumah rosak....nak gi kedai dia tak larat....adui...apa nak buat?...Kak Dah caled Penasihat Akademiknya........
Kenapa Adik suka buat kerja last minute....adik dah budjet masa ...manala tau nak demam.....aha...besuknya larat tak larat kerja kena siap...Bang Chik sudah kasi 'Warning'
Petang bawa adik ke klinik.....malamnya..tumpang print kat Pej ULPL nasib pjt buka sbb ada orang buat overtime.....kesian dia..

Bang Chik tak da kat rumah...gi Penang.....,di Seremban jadi moderator .......Alam Sekitar....kemudian turun P.Remis...hal tanah ...Pak Ndak Yan yg nak tolong uruskan pd peringkat awal ni....Ahad baru balik.



Kak Dah.

..

Monday, November 05, 2007

Jumaat 26.10.2007

SiBongsu jemput rakan2 sekuliahnya beraya ke rumah. Petang Khamis baru dia bagi tau.....ribut juga la Kak Dah ...dia demand nak nasi tomato dan laksa mee. Kereta kami semput.....dan Bang Chik pula sibuk.....jadi Kak Dah pesan bahan2 basah dengan peniaga kedai runcit dibawah....'ada orang mau datang lagi ke', antara pertanyaannya.Kak Dah sibuk dari 25-26 haribulan.....ialah kita sorang2 nak uruskan...pada hal nasi dan lauk pauk ditempah...kek pula di beri oleh No.

Lepas Magrib....jemputan SiBongsu pun sampai.....ramai juga yg datang lebih kurang 60 orang....nampak mereka macam takut2 je .......iala kan rumah 'Pengarah' yg terkenal bermuka serius...lama2 baru nampak mereka tak malu2 lagi siap bergambar dengan Bang Chik.

Dua mlm sebelum tu, Zan anak beranak datang, Sham suami isteri dan Amir berkunjung kerumah.Kak Dah cuma buat cucur udang kering+bawang besar+ubi kentang+daun sup dan bawang yg di cicah ngan sambal tumis bilis....Sham dan isteri meninggalkan anaknya di kg..Teluk Intan...cuti sekolah nanti baru nak ambil.....baby baru 3 bulan....tu la mereka asyik mengelek baby Zan dan Zura yg di beri nama Kawal Rizmi......nak buat menantu kata Sham.....Amir ni masih bujang....sukakan kanak2...dan suka menolong orang......bertuah sapa dapat Amir.....Zira berikan Kak Dah cucur 'Meneram atau Denderam'....dulu Kakak bawakan 'Wajid' yg opah dan Mak Cho buat dan No pula bagi 'Dodol'....semuanye adalah makanan kegemaraan Kak Dah.

Nanti sambung semula.....

Kak Dah.

Sunday, October 28, 2007

Selasa, 23.10.2007

Salam,

Pukul 6 am...kejutkan Kakak...nak bersiap2 ke airport..terbang jam 9.45 am. Bang Chik pulak ke Putrajaya...ade post kabinet meeting ...terbang jam 11 am...jadinye semua bergerak sekali dari rumah.Jam 7 am kami turun dr rumah sesudah pastikan Sibongsu tidak lelap kembali...Kak Dah dan Bang Chik bergilir2 pegang cucu..Lynn...ia la dia udah nak balik....pesan Kakak tinggalkan baju Lynn tapi dia bagi bantal busuk Lynn...hehehe..

Ramli dan Kakak check in....Kak Dah kelek Lynn lagi....Lynn ceria bila tenguk orang ramai kat airport...Bila tiba masa, Kakak , Ramli dan Lynn beratur nak masuk ke balai berlepas...air mata Kakak dan kak Dah mula merambu...

Lepas tu anto Bang Chik ke Mas Airport pulak....,masa nak balik minta Asleh (pemandu) singgah kedai buat name tack...Kak Dah tempah 6 keping yg biasa dan 2 keping yg istimewa sikit....Rm 65 tu....kenapa?...sbb Bang Chik selalu lupa....masa di Seremban ada 10 keping...hanya tahan 1 tahun saja....mana pegi Kak dah tak tahu.....

Kak Dah minta Asleh sekali lagi berhenti di Indah Permai..cari makanan ...lunch untuk SiBongsu...Sampai rumah...mengemas.....hati tertanya2 kenapa 019 2523836 tak berbunyi...buka h/beg....la ..tak de.....sibuk le Kak Dah call sana sini kat mana singgah tadi tp tak de juga..Si Asleh lelah mencari dalam kereta dan kat kedai...tak dpt juga....hadiah hari raya la nampaknya pd siapa yg dapat.....walau pun urat h/phone tu rosak sikit tp masih boleh guna dan pemberian dari bang Chik tu.....la ni dok pakai LG yg beli satu free satu...waktu depa buat promosi kat poly dulu...

Berehat buat seketika dulu.....

Kak Dah.

Saturday, October 27, 2007

Kisah pada tarikh ISNIN 22.10.2007.

salam,

Kak Dah, Lynn, Kakak dan Ramli bertolak ke Rasa Ria, Dalit......nak tengok orang utan....best tu. Sejak awal pagi Bang Chik kerap talipon suruh ready kesitu. Tempat udah dibooked.Malaysian RM 10 sorang dan pelncong asing RM 30 sorang. Seronok tengok telatah 'orang tu'......memanjat pokok sambil membawa batu kemudian dihumban kebawah,, bergayut dari pokok kepokok...buang air kecil dan besar....kemudian melompat ke arah Lynn dan Ramli....ketika tu Lynn sedang menyusu...'orang tu' teringin nak menyusu sama...Kakak sedang ambil video.....kemudian terdengar dia jerit mama!!!!! sepantas kilat Kak Dah ambil botol susu dari mulut Lynn....harap2 Kakak dapat muat turun gambar2nya nanti.


Kemudian kami lajak ke bando...., Bang Chik called suruh patah balik ambil dia ...nak joint lunch sekali....habis lunch Bang Chik ada hal ...hal kejanya...kami berpisah di Likas......Kakak nak beli barang2 nak bawa balik...dia seronok sbb dpt menawar dengan harga yg dikehendaki....hehehe..Kak Dah tumpang tengok dan tolong mana yg patut...sikecil Lynn tak meragam langsung....

Lepas tu, kami ke Wisma Merdeka .....Kak Dah ada hal.... membeli belah kat situ.....beberapa helai baju dan seluar lengkap ngan tali pinggang sekali....Bang Chik ada tika merungut beltnya udah tak berapa eluk baju2 dan seluar juga nak lusuh....4 helai baju, 2 seluar, 1 slack dan 1 talipinggang.....Dlm pada tu Bang Chik dok called berkali2....ia la sbb dr pagi hingga ke senja tak balik2...hehehe.....

On the way nak balik...menyinggah pulak di King Fisher....beli kek...Ramli beli bihun goreng tapau......sampai kat poly suruh SiBongsu turun tolong bawa barang2....Lepas solat magrib Kak Dah goreng cempedak dan Kakak kemas rumah...ade tamu.....

No,Pozi dan anak2nya datang beraya....sambil sembang2 Kak Dah anggokkan kepala pd Kakak dan SiBongsu.....kakak keluar sambil menyanyi...happy b day to Ayah...Bang Chik nampak tekejut...hehehe Lynn. Amira dan adiknya seronok.....Amira tolong tiup lilin untuk Atok(Bang Chik)....dia dan Atok sama2 potong kek..hehehe...Lynn tak pandai lg nak tolong....

Kakak tunjuk barang2 dia beli pd No.....hehehe.....Lynn pulak suka usik anak kecil No yg sebaya ngan dia....Amira pandai mempertahankan siadik....hehehe...rumah jadi riuh....No kata ni baru 3 org cucu.....gamat..

Tetamu pulang...Kakak sibuk kemas barang2 nak balik esuknya....

.......Kek Bang Chik....disorok dalam kotak beso dan di bawa masuk ke bilik Kakak...tak bagi Bang Chik nampak....hehehe...

'SELAMAT HARI JADI SUAMI KU', 'SELAMAT HARI JADI AYAH', 'SELAMAT HARI JADI TOK AYAH'.....Yop ialah orang pertama yg wish Bang Chik.......

Cerita tamat buat tika ini....nanti sambung semula.hehehe.....Kakak nanti tolong muat turun gambo2...komputer ni masih tak dpt buat lg.....



Kak Dah

Friday, October 26, 2007

SELASA - cucu pun pulang

Salam.

Isnin menyibukkan diri lagi. Kami, maksudnya Kak Dah dan kakak pergi ke bandar KK. Lewat petang baru balik. Hari isnin 22hb Oktober adalah hari istimewa.

Kemudian Hari Selasa awal pagi kami hantar Kakak, Ramli dan cucu ke airport. Kak Dah memang tak tahan... mencurah-curah.

Nanti Kak Dah sambung lagi... lelah ni.

Sunday, October 21, 2007

AHAD - seronok borong di Tuaran.

Dalam pukul 6.40 am, Kak Dah, Kakak, dan Lynn dah ready dalam kereta waja NBD 4763. Bang Chik drive.

Kak Dah dan Kakak puas borong barang-barang diTuaran. Bang Chik tolong jaga cucu.

Petang ni nak ke KK pulak!!

SABTU- berkelah ikut darat.

Awal pagi Sabtu, cerah-cerah tanah, bang chik udah turun ke karambunai golf course. Semalam, bang chik sibuk ngemas barang-barang dia, kasut, stokin, topi, bola, tuala dan golf set.

Kak Dah pun turun awal, pagi ni. Tapi ke dapur je..., siapkan kuah mee dan rebus mee besar. makanan untuk berkelah ke karambunai lagoon. Tempat tu tak jauh dari golf course. Ada hotel besar, nama Nexus Karambunai. Dari simpang nak ke lagoon tu, Kak Dah nampak macam diaorang sedang bina challet berpuluh-puluh biji.... betul-betul kat tepi laut.

Karambunai ni ada cerita sedih. Bagaimana tanah yang luas terjual, wang berjuta habis dimeja judi konon ceritanya. Kalau bersembang dengan orang karambunai, diaorang boleh bercerita panjang lebar. Sebab tempat ini adalah tempat keturunan mereka, tanah dianugerah oleh Kesultanan Brunei sebelum orang Inggeris datang kesini lagi. Ramai orang boleh kelabu mata dengan wang berjuta..hingga tanah boleh tergadai dan hidup menumpang di tanah sendiri atas ikhsan orang...

Masuk dalam lagoon, kena bayar RM20..harga istimewa sebab Kak Dah bising. Geram jugak sebab tahun lepas baru sorang RM5... tiba-tiba kali ni dia nak kira RM10 seorang.... Dua kali ganda namanya!

Pukul 11.30 bang chik join... makan mee besar berkuahkan kuah sphagetti. Situ ada 3 kanak-kanak dari kampung gayang, singgah selepas puas berdayung dari kampung mereka. Kampung Gayang betul betul depan lagoon. Jambatan dekat tariyong pun nampak jelas sebelah kanan sikit. Sini air dia betul-betul jernih... boleh nampak anak ikan bolos. Lynn sempat bergambar dengan hero-hero kampung gayang sambil kaki kodek-kodek main pasir...

Lynn suka betul main air dan pasir...

Petang kami letih dan rehat sahaja.

Friday, October 19, 2007

JUMAAT - nak sambut cucu di pelabuhan.

Salam.

Dapat lapuran dari Labuan.... diorang nak balik dengan feri jam 1.00 tengah hari. Dengan 3 jam perjalanan sekitar jam 4 nanti sampai la tu. Dengar ceritanya macam kakak borong disana dan dah jelajah segenap pelusuk pulau Labuan.

Kejap tadi ada message masuk dalam handset Bang Chik;
Salam, kami on d way ke Perlis utk tenguk aman's jr :-) ..Aim

Keluarga kita makin membesar.. Udah tak boleh rasa canggung menyebut diri Opah, Tok, atau TokWan.

Esuk pagi rasanya nak berkelah dekat Karambunai Blue Lagoon, dengan bekal spaghetti. Bang Chik asalnya akan memancing udang galah di membakut, tapi tak jadi sebab sana banjir, lalu tukar plan, sambung semula golfnya.... habis golf Bang Chik akan join kami di Lagoon.

di Kuarters masih lengang.. esuk lusa baru la pakat-pakat balik diorang ni. Semalam jengah Fendi. makin segar dan ceria. Tut tut, doktor kata dia kurang potassium dan mineral tu wujud semula jadi dalam ikan bilis, tomato dan pisang. Kata Mak fendi, itulah makanan yang Fendi tak berapa suka sekali dari kecil....

Kak Dah.

KHAMIS - Cucu ke Labuan.

Bangun awal pagi, macam zaman ngantar siBongsu ke sekolah di Likas atau ke kedai Orange masa dia buat part time dulu. Terus ke Pelabuhan Kota Kinabalu. Cucu nak ke Labuan ditemani oleh Ummi dan Babah dan Ayah Wan. Ferry departed at 8.30am.

Kami berserapan di pelabuhan. Nasi lemak sorang satu, adik wan dua! Kat Jetty utama ada kapal besar macam star-cruise berlabuh. Seminggu ni ada "international book fair" di situ. Kawasan pelabuhan ada gelanggang Futsal indoor, ada macam-macam gerai makan. Malam pun buka kalau nak rasa dinner di bawah neon dan bintang....

Tinggallah kami berdua dirumah.

Wednesday, October 17, 2007

Rabu.... Yop Balik

Salam.

Hari ni yop balik... kak dah dengan bang cik nganto awal-awal pagi. Jam 5 udah mula bergerak. Kak dah macam ibu lain-lain le... sibuk ngingat tu ngingat ini...

nanti sampai sana, terus pegi tempat bas triton ke ipoh...
kalau bas tak ada, fikir alternatif..
ke Hentian Putra ke...ke Puduraya ke...
Kirim salam pada opah dengan orang lain2...
jaga duit tu...
Passport dah ade?...

Jam 7.25 am yop terbang dengan Airasia... sekaligus, tanpa retime macam pakngah itu hari..

On the way back, beli laksa sarawak di kedai JAVA depan kedai orange tempat adik keje dulu...

Kakak nak ke Labuan
Kami tanya kakak dan ramli..., kalau2 diaorang ada plan nak kemana-mana. LABUAN kata mereka..... Bang Cik pun telefon Sara Hotel Labuan booking satu malam.... Kakak ngajak adik wan sekali...... Apa lagi Wan pun sengih la!!.... So hari ni diaorang pakai kereta waja dan Bang Cik cuti rehat... So hari ni ramli ke pelabuhan beli tiket feri untuk ke Labuan..... kak dah n bang cik tak ikut....

kak dah, bang cik dengan adik wan udah 2, 3 kali kesana, masa yop belajar disitu dulu. tempatnya panas... kedai banyak.. sesuai orang macam kak dah yang suka shopping.. hehe. Dulu masa kami kesana ronda-ronda pulau pakai kereta Awangku Ali, kawan bangcik. Awgku Ali la ni jadi Timbalan Pengarah Lembaga Peperiksaan. Sekali tu kami pinjam kereta Haji Lakat seorang kenalan....

Ramli rupa-rupanya nak snorkelling..... bidang tu di luar pengetahuan kak dah...dan juga bang cik. Jadi Kak Dah syorkan diorang pegi tanya sendiri kat pelabuhan....disana banyak agensi yang organise snorkelling trip.

Kak Dah

Raya ke EMPAT.

bang Cik pergi keje.... Kami semua berehat je dirumah. Dapat le Kak Dah, nyembang-nyembang dengan kakak. Dan main dengan cucu Lynn.... tengah hari Bang Cik pegi workshop nguruskan kereta waja... katanya tukar minyak gearbox dan spark plug. bang Cik sambung lagi..." sedap sikit bunyi kereta".... Hmmm... kalau Bang Cik kata macam tu, maknanya lambat lagi le nak rasa naik honda atau vios!!... hehe.

Dik Wan beraya di papar rumah Pian...best friend dia dari Teknik Likas lagi dan sekarang sambung belajo kat PKK kursus mekanikal....

Petang sikit, Makcik bawah telefon katanya fendi dah nak discharge, dah boleh jalan-jalan.... alhamdulillah.

Malam sikit, tetiba Kak Dah dapat telefon dari Puan Ngah.... "nak nasi beriani?".... haha rezeki tu.... Kak Dah jamah sikit je... tapi Kak Dah tenguk Bang Cik dengan Ramli pulun habis..... sambil makan Bang Cik berkali-kali kata..."Ini macam Beriani Mat Shah Batu Pahat!".... haha. Pak Tam tentu masih ingat beriani batu Pahat, gerai lepas sungai, yang dimasak dengan kayu api berkawah2.....

LYNN
Kak Dah tenguk cucu sorang ni tak suke duduk diam.... ada je benda nak dicapai...ada je benda nak dibuat..... dia suke ayah yopnya... kemana je yop pegi dia mesti toleh dan gelak... tapi dengan orang lain dia tak berapa hirau. Umi dia tak lupa bawak CD katun kegemarannya.... hehe. kak dah dapat tenguk cucu sekejap kejap je... apa nak buat.

Lynn badannya kecik, kurus dan kering..., tapi tangkas... sebijik macam umi dia dulu..... Senyum pun murah... tapi bila buat keje dengan benda-benda yang boleh dicapainya, muka bukan main serius dengan berkerut-kering kening... Moga-moga Lynn membesar jadi pandai cerdik dan berbudibahasa....

sari dua ni, bang cik sibuk cerita nak buat rumah kat Sabah.... Lagi Kak Dah risau!!

Raya ke TIGA

salam aidil fitri.

Selepas sari suntuk ke Beaufort dan Papar, memang malam tu tidur lelap!.. Yop dengan adik wan tak ikut, tunggu rumah je... Katanya dia tutup langsir dan grill, seolah takde orang.

Pagi raya ketiga Mak Fendi telefon Kak Dah, katanya Fendi tak sihat... dan tak boleh bangun. Kak Dah dan BangCik turun tenguk.... rumah fendi ni 2 tingkat dibawah kami. Fendi terbaring je atas katil... Kak dia dan Abang Iparnya pun ada..... dah ada 2 anak sedara.

Fendi
Bang Cik sibuk nguruskan keadaan... telefon Hj Radzi suruh datang dengan orang2 dia... telefon Sari ambik kereta Ninja...telefon juga hospital. Tapi memang Kak Dah tau, ambulan hanya datang kalau betul2 emergency... macam accident ke, atau antara hidup dan mati. So setuju untuk bawak dengan kereta Ninja je... Hj Radzi dan Jason papah fendi turun tangga, sampai ke kereta. Mula-mula pergi Hospital Likas, then ambulan hantar ke Queen Elizabeth Hospital Kota Kinabalu.... Masuk Wad 7. Kesian fendi kerana dia masih muda.... Konon cerita, dia kekurangan garam. Alhamdulillah, dalam keadaan emergency, orang masih boleh berkumpul untuk ambil tindakan.

Ambil Kakak
memang dah tau kakak akan landing sekitar jam 10 pagi.... tapi pada waktu itu kami baru boleh turun rumah selepas nguruskan Fendi..... Tentu Kakak dah jangka kami siap sedia tunggu kat airport sambut kedatangan diorang... Kak Dah boleh bayangkan rupa kakak dan ramli bila keluar dari airport dalam ramai-ramai orang ayah, dan mama tak ada..... hehe sori kakak.

sejam kemudian baru kami sampai.... Kak Dah terus meluru sambar Lynn dari umminye, peluk dan cium puas2....... bang Cik relek je tunggu kat kereta. Kami dah bagitau kakak, balik rumah ni rehat kejap je.... sebab nak pegi jalan beraya!.

Imran, Kampung Gayang
Jam satu lebih, kami sekali lagi dengan Kak Kiah dan Kak Fazidah ke Kg Gayang.... tepi depo petronas..... kawasannya berpasir..., mengingatkan Kak dah dengan Pantai Remis dan Sitiawan... Masih banyak pokok gajus dengan pucuk kemerahan... sedap kalau buat ulam tu!... tuan rumah nama Imran. Dia bukak kedai runcit di kawasan kuarters kami..... keturunan campuran brunei dengan bajau... isterinya orang Filipina. Orang tuanya masih ada, baru 6 tahun pencen, dulu jadi guru beso sekolah disitu... Dijamunya kari kerbau!!

Tajol di Likas
Kemudian Lajak ke rumah Tajol di Likas.... bungalow beso. kata tajol, rumah tu dulunya si Pawzi duduk masa PKK masih di Likas.... Kak Dah geram tenguk rumah tu... terus teringat bungalow kami di Seri Iskandar, Perak, yang sehari pun kami tak bermalam..... Situ ada Laksa Johor. tajol ada anak ramai.... Mertuanya tinggal sana, tak berapa sihat....duduk atas kerusi roda.... Kata isteri tajol, di Kota Kinabalu senang.... hospital pun dekat, tak jam jalan... dan orang hospital layan orang semenanjung dengan baik.... Hmmmm...

laman rumah tu ada pokok duri..... yang masa kita kecil-kecil dikampung dulu orang suke bubuh kulit telur ayam di hujung daunnya!..

Isteri tajol kata, kawasan situ memang jam bila musim sekolah..... kawasan tu penuh dengan sekolah2...... bila jem jalan, diorang nak keluar rumah pun susah, sebab orang tak kasi can. Dulu katanya orang depan rumah diorang pernah bertumbuk sebab ada orang parking kereta depan rumah. Orang tu tak boleh keluar kereta.... then bergaduh dan bertumbuk.... hehehe. Ye la..., kalau orang ada hal, emergency ke ape ke, nak ke airport ke.... bila kereta tak boleh keluar tentu geram. Apatah lagi kalau driver kereta yang blok jalan tu entah kemana!... hehe..

Orang Kuat kolej Antarabangsa
lepas rumah tajol, kami lajak ke rumah orang kuat Kolej Antarabangsa. Suami Kak Kiah kata orang tu kawan dia masa di US dulu..... Kak Kiah dan suaminya konon cerita kawin muda, zaman belajo kat US... zaman bercinta bagai nak rak... (sori Kak Kiah)...hehehe.

Bungalow beso, di atas tanah setengah ekar. KG RAMPAYAN. Kawasan ni dulunya tanah sawah.... dia beli tanah tahun 80an dulu seekar 40,000 kongsi dengan abangnya.... kawasan hijau, ada reban ayam kat belakang rumah dan rumah burung. Situ kami dijamu dengan pelbagai juadah.

Orang tu cerita, masa musim banjir beso yang Telipok pun tenggelam tu.... rumah dia pun tenggelam paras pinggang.... habis ikan dalam kolam depan rumah terlepas... Tapi yang dia sayang sekali ialah ikan Patin. Katanya "udah panjang ni...", sambil tunjuk lengannya....

Sepanjang beraya hari raya ketiga Kakak, ramli dan Lynn ikut sekali... Kak dah nampak diorang letih je... maklum le baru buat long distance travel.... Tapi tak kan la, bila mari dari jauh nak memerap di rumah je.... hehehe.

On the way back beli pampers dan susu Lynn kat Giant Indah Permai... Then kami pun balik untuk menutup tabir raya ke tiga.

Kak Dah.

Raya ke Dua

Raya kedua, kami menjelajah ke Papar, Membakut dan Beaufort. Keluar jam 9.30 pagi dan tiba dirumah jam 10.00mlm. Ini termasuklah waktu sesat antara papar dengan Kinarut.

Kami dapat beraya di rumah Dayang, Syima, Bos adik dayang, Nenek Dayang, Sakinah, Mertua Lajim, dan Talip. Rumah-rumah mereka itu, ada yang atas bukit, kawasan pamah, tepi sungai, dan ada juga atas paya bakau/nipah.

Raya ke tiga, awal-awal pagi uruskan Fendi masuk hospital dengan bantuan staf disini. Kakak terpaksa tunggu sejam sebelum kami sampai. Lepas tu beraya di Gayang, Likas dan Kg Rampayan.

Rumah Dayang:
Kawasan berbukit, quarters Ladang kelapa sawit....jalan nak pergi tu lepas tangki air, lepas Tokong Cina kemudian belok kiri.... kawasannya menghijau dengan kelapa sawit sederhana tinggi. belakang rumah penuh dengan orkid.. ada yang berbunga, ada yang yang tidak dan ada yang kering je... Rumah bertiang sederhana tinggi. Ayahnya ada, emaknya orang ulu langat pun ada, serta adik-adiknya. Dayang anak pertama, dan ada juga cerita-cerita tentang Jefri...... Kak Dah tak kisah, kalau orang jemput makan kenduri, insya allah akan pergi.....janji ada orang nak bawak je. Jamuan ada soto, dan pulut dalam daun pulapis (entah ejaannya). Daunnya macam daun lengkuas je... tak berbau... sekali imbas nampaknya macam lepat je.

Rumah Syima
Kawasan kampung orang brunei...jenis lot, rumah besar pusaka datuknya... bila raya barulah di buka untuk adik beradik berkumpul ... macam rumah Tok Wan Lin di Pantai Remis jugakla... Di situ ada nasik! Ayahnya tua sikit dari BangCik je.... Shima pun anak sulung macam Dayang... Udah kawin dan ada 2 anak. Shima pun macam dayang jugak, becuk bercerita........ Tapi kedua diorang boleh tune loghat dari sabah ke loghat standard dengan bersahaja...

Rumah Sakinah

Sakinah baru je keje di PKK..... Rumah tu rumah pesaka ayah suaminya... tepi sungai.. tempat tu nama Membakut. Jalanraya lalu bawah jambatan gantung... sebab kereta kak fazidah tinggi jenis avanza... orang lain kena tolak sikit jambatan gantung tu....... Sakinah jamu laksa sarawak! sebab dia sendiri adalah orang sarawak. Kak Dah tenguk Bang Cik nyembang dengan suami Kak Kiahdan Mahmud sambil tenguk bot dan sungai.... ada le rancangan diaorang tu!!

Rumah Nenek Dayang
Kawasan rumah tak jauh dari paya nipah.... tak jauh dari laut... rumah tinggi

Rumah Bos adik Dayang
Rumah diaorang betul2 ujung jalan.... tempatnya cantik... ada dusun buah-buahan... rumah beso, orang tua asal dari johor, omaknya orang sabah... katanya dia biasa datang PKK... dan berkawan dengan roslan dan yang lain-lain.... katanya lagi roslan pun ada datang rumahnya masa musim buah baru-baru ni... Dia kata lagi, dia biasa tenguk gambo Bang Cik, suami Kak Kiah dan suami Kak Fazidah dalam kalendar dirumah Roslan... dan dia seangkatan dengan Ana Exam di Universiti dulu. Kak Dah tau Bang Cik suka tempat-tempat macam ni.... hijau dan esklusif.... Kak Dah suke bando.. hehe...

Rumah Mertua Lajim

Kg Weston!.... macam nama orang putih... cara nyebutnya ialah " kampung estin" ... masakan nasi, ada udang ada ikan..... rumah ni betul-betul atas paya tepi sungai... dari rumah ke rumah ada jambatan kecil, bersimpang-simpang... kata Lajim, majlis daerah buat dan repair jambatan kecil.... rumah memang tinggi!!... mertua Lajim nama Jaafar sama dengan nama ayah dayang.... kata ayah dayang... dulu diorang satu sekolah masa kecil2.... sekali imbas saiz badan mertua lajim ada imbas Tok Ngah Can... cara jalan pun sama.... Kami keluar dari rumah mertua lajim memang dah nak petang sangat dan terus nak kerumah Talip.

Rumah Talip
Kampung Pengalat Besar..... dekat papar... Masa nak pergi tu, kami tersesat dan terlajak ikut jalan lama ke KK hingga ke Kinarut... Kak Dah pun tak tau macam mana boleh jadi gitu... tapi masa sampai kat satu roundabout sebelum papar , Kak Dah telepon Kak Kiah..."roundabout ni nak beluk kemana?".. Kak Kiah jawab dengan stail "Terus je.. twelve oclock".... Masa tersesat ikut jalan lama tu memang rasa lain macam je.... kawasannya gelap... rumah jarang2...jalan sempit dengan ada lubang2... Tambah lagi pulak kawasan tu line mobile tak ade!!... Akhirnya kami tunggu tepi satu kilang kawasan Kinarut tunggu Talip dan suami Kak Kiah datang ambil.. Dirumah Talip ada nasi, sup kerbau dan asam pedas ikan tinggi... Kak Dah tenguk Bang Cik bersungguh-sungguh makan!... kene seleranya mungkin..... Kak Dah ada nampak gambar kahwin Ayah Talip kat dinding rumah... hitam putih.. Hmmm... interesting couple.

Sampai rumah lebih kurang jam 10 malam.... jangan cerita la letihnya... Kereta Waja bunyi pulak macam tak sedap je... ada kasar-kasar sikit... kat tempat duduk pulak ada bunyi ek ek ek secara berkala.... hahaha. Dulu ada Bang Cik cerita dan tanya-tanya tentang Honda dan Vios... setakat ini statusnya masih pada tahap "tanya-tanya". Anak-anak pulak dah lama tak tanya " Ma, betul ke ayah nak tukar kereta.., bila Ma?".... Haha... Kak Dah bukan sari dua kawin dengan Bang Cik... rasanya Bang Cik nak buat surprise kut!... hehe he.

Lelap dan lena.

Saturday, October 13, 2007

Raya Pertama

Salam.....,

Buat kali kedua kami sekeluarga beraya di Sabah. Sini memang lengang, sebab raya jatuh pada waktu cuti semester 2 minggu. Maka tinggallah yang sarat nak bersalin, yang ramai anak pinak saja. yang bujang rata-rata dah hilang awal-awal cuti.

Kak Dah tak balik tahun ni sebab anak2 menantu dan cucu nak beraya disini. Puan Ngah pun beraya sini sebab anak menantu berkunjung kemari. PakCik dibawah pun beraya sini, berkumpul dengan anak cucunya. KakDah sedar tak sedar sudah masuk tahap usia senior....yakni bersimpuh depan pintu tunggu anak2...kejap-kejap belek handset kut sapa-sapa nak hantar message raya... Memang la begitu sebab kita dah lama pada peringkat junior...
Senior= Opah,Atuk,TokWan, TokAyah.
Junior= Kak, Makcik. Abang, pakcik.

Kak Dah tengah tarik nafas sekejap. Dari semalam kehulu kehilir di dapur, menyiapkan juadah raya. Pagi tadi siapkan masak asam pedas melaka dengan ikan kembung dan tenggiri. Rendang dengan nasi himpit dah siap semalam lagi.

Awal pagi lepas sembahyang raya, jiran dan kawan mula berkunjung. Mula-mula anak-anak Sari. Sari ni istimewa, sebab anak beliau ramai, 21 jumlahnya. Kejap tadi yang datang baru lapan orang. Sari ada 12 orang cucu. Dan umur dia muda dari Bang Cik.

Lepas itu diikuti pula oleh Ricky, Jason, Kak Kiah, Kak Fazidah sekeluarga. Lepas dia orang balik, ada lagi yang datang termasuk Raja dua beradik dengan anak dan suami. Mazudi dengan anaknya pun ada. pakCik bawah pun datang kemudian sikit.

Ni, Kak Dah tengah tarik nafas dan merawat sengal-sengat.

Tadi Bang Cik ada cerita, katanya saudara di Sarawak tak dapat balik sebab flight retime banyak kali.....


Kak Dah..., Selamat Hari Raya semua, Maaf Zahir Batin, panjang umur bersua lagi.

Monday, October 08, 2007

Rancangan Ringkas Raya (3R)

Rancangan Ringkas Raya kali ini adalah:-

12hb. Masak dan Buat Kueh
13hb. Raya pertama di rumah
14hb. Raya ke dua di Beaufort
15hb. Ambil Kakak, Ramli dan Lynn
Raya di Karambunai/Gayang/Tariyong
16hb. Jalan-jalan ke Muzeum/Berungis
17hb. hantar yop balik
18hb. ke Cultural Village
19hb. tak tau lagi.
20hb. Pantai Mimpian Jadi/Tuaran
21hb. Gaya Street Sunday market

Butiran Lanjut, kena tunggu kakak kut........ kemana-mana diorang nak jalan.

Saturday, October 06, 2007

Ibu Tunggal di Tuaran

Salam.,

Baru-baru ni keluar berita seorang ibu tunggal dengan seorang anak berumur 17 tahun. Azura bergerak pantas...... telefon Berita Harian sabah dan satu derma kilat segera dilancarkan dikalangan ahli puspanita. Selain wang tunai, ada juga dermawan yang sudi menghulurkan beras gula dan biskut. Kami bertolak pagi tadi dengan coaster pada jam 8.00 tadi ke Tuaran. Zura bawak anak kecilnye sama ...... Pemberita Berita Harian siap sedia menunggu kami di sana bersama sebuah keluarga malang dan sebuah rumah senget di Kampung Air di Tuaran.......... Tadia Diasin 75 tahun dan seoarang anak gadis berusia 17 tahun.

Kehidupan ini terlalu relatif. Bila-bila masa ada saja orang yang terpaksa mengharungi kehidupan yang lebih perit dari kita....... Selepas rumah Tadia kami dibawa pulak ke rumah seorang lagi ibu tunggal di kawasan itu. Beliau berusia 42 tahun dengan 5 anak dan kehilangan suami setahun lalu akibat kanser hati. Dengan kesempitan hidup, dua anak lelakinya tidak dapat meneruskan persekolahan.......

Memang, setiap kali kita rasa susah, rupa-rupanya ada lagi yang susah dari kita.

Masa menulis ni Kak Dah baru selesai berbuka.... simple dan ringkas saja untuk kami bertiga. Patutnya bangCik kena ke Dewan Undangan Negeri untuk berbuka beramai-ramai dengan Perdana Menteri. Tapi Yop turun flight malam ni jugak..., manakala Kak Dah pulak tak lepas drive malam-malam ke airport. Kejap lagi kami bertiga akan ke Airport, menunggu seorang lagi ahli keluarga dalam rangka persiapan menyambut hari raya aidil fitri... sedangkan di Kuarters ini keadaan semakin lengang...., seorang demi seorang mula bergerak ke kampung halaman masing-masing.....

Update: jam 11 malam

Baru sampai rumah...... ambil Yop kat airport tadi. Dia naik Airasia jam 6.20ptg di KLIA,... tak boleh bawa makanan.....dan dia turun jam 9.25 malam dengan tak berbukak lagik. Dari jauh nampak dia heret beg dengan muka COM, kelihatan letih dan lapo.....

Selamat Meneruskan puasa dan menyambut aidilfitri semua!



Kak Dah.

Wednesday, October 03, 2007

Kueh Tart

Salam,

Tak sangka, bila makin kurang orang kat rumah, makin tak bersungguh pulak nak sambut raya. Patut-patutnya bila orang udah tak ramai, kita ada lebih masa nak buat macam-macam. Masa anak kecik-kecik dulu....kita tumpang seronok keghairahan beraya. Bila anak-anak dah besar, diorang udah tak melompat-lompat nak baju raya... udah tak sibuk mengunjung ke kedai membelek baju sambil bergilir-gilir dengan bangCik mengepung anak-anak supaya tidak hilang dicelah timbunan baju-baju. Kak Dah udah tak ada teman untuk mengadap tepung, adunan, dan berdiang depan oven... Kakak pun sudah ada kehidupan sendiri untuk diuruskan. Kakak kini udah pandai merungut dengan kerenah Lynn. Lebih-lebih lagi sejak Lynn dah tak suka merangkak .

Kak Dah tempah kueh tart seratus bijik dari puspanita pkk. Minggu depan baru Kak Dah nak ke dapur mengadap oven. Weekend ini hajatnye nak mengumpul planta, tepung, telur dll.......

Semalam bincang-bincang apa nak buat...... nasi himpit, kuah kacang...... nasi, masak asam pedas melaka ikan kembung dan pari, dalca...... kueh......air.....buah.....

Tak bersungguh dengan raya ni...rasa Kak Dah lebih kepada keadaan kita yang tak secergas dulu lagi....... Dulu boleh buat 3 kerja serentak... la ni kena buat satu satu.... La ni kena selalu rehat......

Apa pun Kak dah dah mula jadi orang tua....tunggu rumah kalau-kalau anak-anak balik beraya. Dulu kita curi setiap peluang untuk beraya dengan Mak, Ayah dan Abah.... La ni giliran kita pulak menunggu rumah menanti anak-anak berkumpul. Kak Dah usaha juga nampak-nampakan kelincahan, tetapi keadaan memaksa Kak Dah membawa diri sebagai orang tua.... hehe.

Kak Dah

Saturday, September 29, 2007

Second edition in the making

Salam.

The second edition used Gmail as the account. It is still at embryo stage. Soon the new site will take off...

http://kakdah6162.blogspot.com/


Kak Dah

celcom buat hal

Celcom buat hal seharian.... Orang call tak bunyi... tiba-tiba ada message misscal saja... Semalam selama sejam line langsung tak ada.., satu bar pun tak ada. Dulu celcom upgred stesyen pemancar di KK. Sebelum gangguan berlaku, ada terima message amaran. Tapi kali ini, kita pun tak tau apa sebabnya........

Friday, September 28, 2007

Kelas Masakan Puspanita.

Salam,
Kak Dah akan perturunkan beberapa resepi Kek dan Biskut yg mudah dan ringkas tetapi sedap.Resepi2 ini kami pelajari ketika aktiviti masak memasak anjuran PUSPANITA PKK pd tahun lalu dan yg terbaharu.

Terlebih dahulu Kak Dah ucapkan banyak2 TERIMA KASIH kepada ajk2 yg menyelaras, Pn WAN Norliana, Cik Dayang Suhaila,Pn Vel, Cik Betsy dan tentunya S/usaha Pn Rokiah. Terima kasih juga kepada tenaga PENGAJAR....Pn Wan Norliana,Cik Halimatul Saadiah,En. Shahir dan EN Syaiful. En Syaiful terima kasih juga kerana meminjamkan cooker dan oven yg canggih tu.

Buat KJ Hospitaliti PN Ngah Khamsiah jutaan terima kasih kerana membenarkan peralatan dari dapur hospitaliti digunakan.

Selamat mencuba.....

Kek Coklat Kukus.
Bahan A
2 cwn gula pasir, 1 tin susu cair(evaporated milk),1 1/2 buku butter- cairkan kesemua dan sejukan.
Bahan B
2 cwn tpg gandum. 1 cwn serbuk koko, 1 sudu teh baking powder, 1 sudu teh sodium bicarb- kesemuanya di ayak.
Bahan c
4 biji telur- dipukul

Cara:Bahan B dimasukkan ke dalam bahan A sedikit demi sedikit dan di kacau perlahan2 kemudian masukkan Bahan C sedikit demi sedikit hingga habis.Masukan ke dlm loyang dan kukus selama 1/2 jam atau hingga masak.

BISKUT ALMOND LONDON

250 gm mentega/butter
130 gm gula aising
450 gm tepung biskut(protein sederhana/gluten) atau 300 gm tpg gandum + 150 gm tpg jagung
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Biji badam yg tlh di panggang
Badam cincang yg tlh di cincang
Coklat masakan(dicairkan-teknik double boiler)

Cara2 :
1. Pukul butter dan gula aising hingga kembang dan lembut
2. Masukkan esen vanilla dan kuning telur dan pukul lg selama 2 min
3. Masukkan tpg dan kacau rata
4. Ambil sebiji badam yg tlh dipanggang dan bulatkan dgn adunan tph. Bentukkan samaada bulat atau bujur.
5. Bakar pd suhu 180 degree C hingga kuning. Apabila sejuk, celupkan biskut ke dlm coklat cair.
6. Masukkan kdlm mangkuk kertas dan taburkan badam cincang untuk hiasan.


CHOCOLAT CHIP COOKIES

Bahan2

1 cwn gula castor 1 sudu teh garam halus
1 cwn gula perang 1 sudu teh cream of tartar
1 cwn butter 1 sudu teh baking powder
1 cwn minyak sayuran 1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur 1/2 cwn chopped walnuts
1 sudu makan susu 2 cwn semisweet chocolate chips
4 cawan tepung serbaguna

Cara:
1. Thoroughly cream sugars, butter,minyak, telur, susu dan vanilla.
2. Campurkan bahan2 kering, nuts dan chocolate chips.
3. Drop by teaspoon onto ungreased cookie sheets.Bake at 175 degree c for 8 to 12 min. Cookies are light in colour when done.

Maaf bahasa yg bercampur aduk..

Biskut Coklat Fancy.

Bahan2:

250 gm butter 1 gelas tpg jagung
1 gula aising 2 gelas tpg gandum(secukup lembut)
2 sudu teh esen oren atau nenas 1 sudu teh serbuk penaik
2 biji kuning telur 1/2 cwn choklat urai

Cara2:

1. pukul butter dgn gula hingga kembang, masukkan kuning telur dan esen.
2. masukkan tpg, choklat rice dan adun hingga mudah di canai.
3. canai setebal 2 1/2 sm, terap dgn acuan pilihan. Sapukan putih telur keatasnya dan taburkan choklat rice.
4. bakar dlm oven-180 c antara 15 - 20 min.

Resepi ini memang kegemaran Si Bongsu.....rangup dan sedap dari koleksi peribadi Kak Dah.

Lain kali Kak Dah sertakan resepi ROTI PIZZA.....memang yummy!!!!

hujan seharian

Salam,

Waktu hujan lebat hingga membanjiri beberapa kawasan sini awal pagi tadi ...., KakDah tengah sedap lena. Konon lebatnya itu, apa kata Bang Cik je la...... Dia je yg jaga....... Hari ini nampaknya hujan masih turun...... renyai-renyai berlanjutan seharian... Cuaca pun nampak muram je ... langit mendung.... matahari tak keluar-keluar pun...

Petang ni Bang Cik berbuka dengan JKM,.... KakDah dengan siBongsu je la mengadap nasi dan ayam masak berlada.


Kak Dah.

Sunat lewat bersahur dan kelamkabut

Salam.


Memang la bersahur lewat ni sunat .. ........... Seboleh-bolehnya kita nak bersahur lewat. Tidor awal, set alarm clock betul-betul dengan harapan ia berdering pada waktunya. Ada masa kita tersedar dan terus bingkas. Ada masa kita tersedar tapi off semula alarm dan lena balik.

Kak Dah teringat cerita dari Arwah Tok...... ........ Ada orang tu tersedar lewat, bila makanan dah siap, waktu imsak pun dah habis...... ....... Tapi dia kejutkan juga anak-anak yang masih kecil untuk bersahur........... Anak-anak kecil yang baru belajar nak puasa memang kena bersahur, kalau tidak esuk tentu nampak tak bermaya,...... meleleh, .........dan merengek-rengek nak makan/minum cepat sebelum tiba waktunya. .............. jadi suami isteri tu adjust semua jam dinding, seolah-olahnya ada lagi setengah jam bersahur.............

Maka makanlah anak2, lepas tu sambung tido dan esuknya bangun macam hari-hari lain..... dan terus berpuasa. .......... Tapi Kak Dah tak ingat sama ada Arwah Tok kata suami isteri tu makan sahur sama atau tidak....... tidak kut.! ............. orang tu ialah Pak Long Cikgu Li dan Arwah Kak Robiah di kampung selekuh pengkalan bharu.

Tadi, kami kelam kabut................ Bang Cik dah janji nak buat nasi goreng untuk bersahur. BangCik tido awal dan bangun sebelum Kak Dah tido. Kak Dah sedar jam 4.00 pagi, terus ke dapo ...... Bang Cik tengah rincik ayam, bawang, sotong dan sayur..... .......... Kak Dah kata "Dan ke ni?" ...... Bang Cik sengih sambil kata " ala.... kejap je buat nasi goreng"...... ...........Kak Dah bancuh kopi dan susun pinggan dan cawan atas meja..... ............. Tepat jam 4.15 nasi goreng dah siap dan kami pun makan tiga beranak....................... waktu imsak disini jam 4.38 pagi.

Sambil-sambil masak, Bang Cik cerita..... katanya jam 3 pagi dia ke IP nak beli apa tah ..... benda yang sama PakTeh dan PakTam mungkin beli tak kira waktu .... racun ikut istilah Bang Cik. Waktu Bang Cik keluar, baru lepas hujan lebat. ........ Katanya dekat roundabout poly banjir dan dekat stesyen janakuasa elektrik pun banjir jugak. Lepas beli racun, on the way balik Bang Cik cuba elak kawasan banjir kat janakuasa elektrik tu, lalu dia ambik jalan dalam KKIP...... Dalam tu dia sesat!...... kehulu kehilir. Nak tanya orang pun takde sapa, Guard kat kilang-kilang tu pun sedap lena......... Sampai rumah 5 minit sebelum pukul 4.00 pagi.

Kawasan dekat janakuasa elektrik tu hingga IP meninggalkan kenangan pahit pada Kak Dah. Di situ jalannya bumpy dan ada lubang, terutamanya sebelah kiri. ........ ....... ......... Suatu hari waktu tengah hari Kak Dah dengan siBongsu driving kat situ, guna lorong kanan. Kemudian polis trafik tahan Kak Dah dan saman terus. ................Katanya kenapa puan bawak slow kat lorong kanan! Bengang!!........... Terbang 150 ringgit...... Entah la..., nasib Kak Dah la jadi pelengkap untuk buku 555 polis berkenaan. Polis tu tak tau kut ...... kereta NBD 4763 bermaksud Ni Bangcik dan kakDah....... hehehe.

Sekian.......... selamat berpuasa. dan jumpa lagi. nak solat subuh kejap.



Kak Dah

Thursday, September 27, 2007

Apa yg dirasai oleh anak2......

Salam,

Kisah benar ini Kak Dah paparkan sebagai renungan untuk semua yg membaca........terjadi semasa kami menetap di Seremban ,disebuah sekolah ..,..akibat perceraian ibu dan bapa., masalah pertelingkahan ibu bapa....

1)seorang pelajar perempuan yg hampir terjun dari tingkat 3 bangunan sekolah pada waktu prep.....menjadi runsing dan sasau sekejap apabila bapanya mempunyai isteri baru......dia risau...ape yg akan berlaku pd ibunye, adik2nye dan mase depan mereka....bapa mungkin tidak punye sepenuh mase untuk mereka seperti selalu.....jenuh kami mententeramkan nye,Kata Bang Chik.....Cikgu akan panggil kedua dua mereka dan berbincang....itu masalah org tua kamu, nanti akan ada penyelesaiannye.....tugas kamu sekarang ialah belajar bersungguh2, SPM dah dekat .........keputusan SPM mesti baik.......kemudian baru kamu boleh tlg ibu dan adik2 kamu, cuba tidak datangkan masalah baru kepada ibu.........Kak Dah tak tahu apakah pelajar itu faham....tugas diberikan pd guru klas dan ketua blok untuk memantaunye......

2)seorang pelajar lelaki meninggalkan sekolah dan asrama pergi mencari bapanya.....apabila siibu memberitahu yg bapanya agak lama tidak balik kerumah........jenuh juga cikgu2 bertanya kepada kawan2 kenapa jadi begini dan begitu......menalipon ibu dan bapanye bertanya kalau2 sianak ade dgn mereka...sbb pelajar ini 'hilang tika waktu outing'. Siibu tangkas dtg kesekolah tp bapa tak nampak muka......cerita yg diterima kemudiannya.......bapa menalipon anaknya memberitahu 'bapa telah keluar dari rumah ibu dan juga dihalau dari rumah "mak cik" kamu dan skrg bapa tumpang bilik di rumah kawan bapa....bapa dah tak punya apa2 lagi....'

3)seorang pelajar yg cerdik tak mampu nak bayar yuran sekolah dan SPM nya sbb ayah belum bagi duit lg.......puncanya ayah kawin 2...gaji kecil dan ramai adik beradik.....nanti bila ada, ayah akan bagi sambil airmata meleleh dik kerana malu atau sedih?........

4)seorang pelajar terpaksa ambil cuti kerana nak jaga abah....kenapa....abah dan emak berpisah kerana abah kawin lg dan skrg cerai...abah sakit ,ade dihospital tak da sapa2 nak tunggu......sekali lg cikgu2 perlu selidik betul atau tidak...ternyata betul....

5)seorang pelajar lelaki ambil cuti nak teman mak ke mahkamah.....kes perceraian mak dan bapanye...balik asrama monyok.... lagi cikgu2 kena pantau emosinya...nak balik dan tukar sekolah yg dekat dengan rumah...nak jaga mak dan adik2(anak sulong)....mak tak benarkan....kalau boleh semua anak2 nak di anto ke asrama..tak nak anak2 nampak kesedihan dan kepedihan yg beliau hadapi....

6)seorang ibu yg menjadi isteri kedua kpd seorg vip meminta agar dinasihati anaknya supaya tidak keluar dr asrama sekolah...kenapa...tidak mahu anak tunggalnya melihat penderitan yg terpaksa ditanggung akibat deraan kata2 yg keluar dari mulut suaminya..(ayah tiri) pd hal anak nak menemani ibu dirumah......

7)seorang sepupu Kak Dah meminta bantuan Bang Chik agar anak kawannya diberikan tempat/ asrama...kerana...anak manja suaminya telah menjadi musuh ketat kepada siayah itu sendiri (seorang kaunselor)........kenapa ....kerana siayah telah kahwin lain......

Rasa2nya 3 org kaunselor pun tak cukup bagi membantu meredakan tekanan perasan pelajar2.......

Ada banyak lg cerita benar disana setelah hampir 7 tahun kami disitu......kenapa Kak Dah tahu...kerana Kak Dah ada pada dan ketika insiden ini berlaku.....yang Kak Dah tak tahu banyak lg sbb Bang Chik jarang mahu bercerita apa yg terjadi di sekolah mahu pun pejabatnya. Bak kata org dipejabatnya dulu...mudah bg guru2, kakitangan dan pejajar2 keluar masuk pejabat HM......begitu juga sering disinggahi oleh pelawat2 yg tak buat temu janji yg terpaksa dibenarkan oleh Atuk Sulong(pengawal keselamatan).......Kak Dah tentunya kena bersedia dirumah...sering dibawa balik bila waktu pejabat selesai......

Kepada sesiapa yg mahu cuba2 megumpan dan bersedia diumpan...yg membaca blog ini fikir2kan lah......cabaran nya besar dan ketika berjaya mengatasi tahap 1, akan ada lagi cabaran yg lebih besar yg membuatkan kita mungkin kehilangan segala2galanya ...... kasih sayang.

Kepada yg suka cabaran dan resiko.........menung dan tenungkan...sedalam dalam2nya agar tiada siapa yg lukai dan disakiti......

Melarat-ralat pula Kak Dah ni...berhenti disini dulu...sebelum ada yg jemu atau mungkin sudah jemu membaca.....

Kak Dah.

Raya yang nak mari...

Salam untuk semua,

Dah macam separuh jalan dalam bulan ramadan...... awal-awal dulu rancak susun menu berbuka .... la ni, idea pun dah kurang .. BangCik tak ghairah macam dulu-dulu ngatur apa nak makan, menu apa ke, tekanan dek auditing oleh Sirim kut?.. hehehe ... langsung tak sebut nak ke Bazar Ramadan pun ... sibongsu pulak sekali dua je demand nak tu nak ni. KakDah pun dah habis senarai resipi berbuka ... hehe.. Takpe... boleh ulang balik resipi untuk 2 minggu ni. Cucur udang baru sekali buat, laksa mee sekali, dan selebihnya menu nasi - lauk - sayur - air. Kanji belum buat lagi ...

Tanya BangCik apa nak buat raya ni ... nasi himpit je katanya dgn kuah kacang .. then biskut raya beli ... then air .. Hmm. Sibongsu ada le cadang satu dua jenis kueh raya... Weekend ni nampaknya udah kena kumpul barang2... planning untuk raya ..

Yop balik 6hb Oktober ni lewat2 petang. ................. Kakak, Ramli dengan Lynn sampai 15hb Oktober, raya ke3.

Raya dah nak mari ......


Kak Dah

Tuesday, September 25, 2007

'Pilihan'

Salam,

Mengulas tentang 'Pilihan' drpd blog Pak Ngah......

Wanita itu telah merasa sakit dan perit apabila suaminye berkahwin lain, kenapa org lain mau di jadikan mangsenye pula........Yang dulu jadikan panduan dan teladan...

Lelaki itu...mampukah menangani 2 keluarga sekali gus.....7 org anak yg masih kecil yg lebih memerlukan sokongan , bantuan dan perhatian drp ayah untuk melayari hidup.......

Apakah beliau baru terasa telah diabaikan oleh isterinye .......apabila cuba menasihati wanita itu............sudah tentu nantinye ade istilah 'Tipu Sunat'....

Isteri.......hanye Allah yg tahu betapa takut dan gusarnye hati .....sokongan amat diharapkan drp suami untuk sama2 mendidik anak2 hingga dewasa. Isteri merasa perhatian kepada anak2 perlu dilebihkan kerana SiAyah telah benar2 dewasa dan sudah tentu lebih memahami akan sesuatu situasi.7 org anak yg dlm proses membesar ...tentunye menuntut banyak kesabaran...tolak ansur......memahami......membantu.......tanggungjawabnye bukan kecil.....fikirkanlah....

Kenyataan harus dihadapi........luahkanlah ape yg terpendam baik suami ataupun isteri...duduk semeja berbincang dan mencari jalan penyelesaian walau pun sukar dan perit. Penasihat yg tidak berat sebelah perlu ada.........nampak mudah tp perlu berhati-hati....

Bang Chik pernah berkata 'Sayangilah Apa Yang Kita Ada Kerana Yang Di Depan Belum Tentu'

Kak Dah banyak merantau ke merata tempat: Pelbagai kerenah dan sikap suami/isteri kami temui.......ade yg minta dinasihati suami2 meraka ...kata mereka , 'suami nampak lain macam sangat' .....ade yg benar2 berburu di hutan hingga leka hal rumahtangga semuanye nak isteri uruskan.....ade yg sekadar suka2 memancing dipersekitaran sekolah kut2 ade yg mengena....

ade guru2 yg cuba mengumpan anak didiknye semasa disekolah .....salah dari segi etika.....ade yg mengadu isteri terlalu mengongkong, kuat berjalan dan bermasam muka dengan jiran tetangga......seribu satu kisah yg minta kami nasihati......walhal kami pd tika itu belumpun cukup umur...belum 40 tahun.

Di Seremban: Kak Dah pernah megenali seorg guru.......beliau anggun bergaya,lembut tutur kata, berhemah , pendek kata tak da cacat cela dan suaminye pernah berkata pd Kak Dah......isterinye seorang isteri mithali.......tp kini dengarnye sisuami sudah mula buat perangai...
Ape sebenarnye yg di kehendaki oleh seorang lelaki/suami?

Mungkin ingin menguji tahap kesabaran dan keimanan isteri...Kak Dah tak tahu......

Si Isteri pernah juga memberitahu Kak Dah bahawa beliau cuba sedaya upaya memenuhi tanggungjawab seorang isteri/ibu dengan ikhlas supaya apabila terjadi perkara yg tak diingini , beliau tak perlu kesal,bebal dan bagai nak sasau mencari kesalahan diri.........(akan cuba mempertahankan pernikahannye)......bermadu tidak sama sekali.....lebih baik bela anak2......itu pilihannye...

Seorang lg bercerita......suaminye bagai nak gila bersama rakan sekerja di KL, kesana kemari bak belangkas....suatu mlm dia menerima panggilan dr seorg yg tak dikenali menceritakan perihal suaminye.......bagaikan tak percaya.......tidak panik tp dlm diam minta rakan baiknya menyelidik pekara sebenar....dlm pd itu dia sendiri pun berbuat pekara yg sama.....kemudian bersemuka dgn suami dengan cara yg penuh hemah lengkap bukti .....tp sisuami tetap menafikan.....kata isteri ini yg pertama dan terakhir.....kalau terjadi lg ....maaf ....dia rela sendirian bersama anak2....Tempat beliau mengadu hanyelah pd ibu dan kawan baiknye dan yg utama kapada ALLAH...Alhamdulillah nampak bahagia kesane kemari berdua kadangkala terserempak mereka sekeluarga.....Tp itu setelah sisuami diserang penyakit dan memerlukan rawatan segera.....duit tak cukup....isteri bertindak mencari sumber keuwangan...kena janji tak boleh menduakan isteri sesuka hati........

Ade lagi cerita tp Kak Dah tak boleh coretkan disini atau dimana2 jua.....rahsia ...biar pecah di perut tp tidak dimulut.....

Tak banyak yg Kak Dah tahu cerita daripada suami2 kerana golongan ini tak banyak mahu bercerita pd Kak Dah...mungkin pd Bang Chik ade......

Dialog ini.......awak ni Bang pg jam 7 pegi keje,....kata nak balik makan ..kita tunggu....tp tak balik..juga tak call....5.30 balik rumah ....kemudian keluar main....lepas makan mlm pegi pejabat lg...balik pukul 11,12 mlm...esuk2......begitu juga....cuti sabtu dan ahad ...memancing.....org tahu penat dan sunyi jg....jangan ingat org perempuan yg sudah kahwin dan ade anak2 tak de yg minat........anak2 bertanye mane abah.....abah ni ...kami nak pegi sekolah abah dah pegi keja...kami balik sekolah abah belum balik lagi....kami main ....abah pun main....kami nak tidur mlm abah tak balik dari opis lg......boleh nampak tp tak sempat nak cakap....tak dapat nak sembang2 dan cerita........Abah tak pecaya yg anak2nye kata begitu....itu kata si abah, si mak yg nak kenenkan suami.....boleh sambung lg....'carila la lain ...aku cari sampai lubang cacing'.

Kenapa Abah perlu marah...kenapa abah tak mahu temenung dan merenung.....kenapa...kenapa....

Kata org kita selalu 'take for granted'..........betul ka?

Kak Dah.


Tadi sebelum pergi kerja Bang Chik bising sambil kehulu,hilir mencari dompetnye.....tak jumpa...mungkin dlm kereta tp tak de juga....jenuh kami cari.....dari opis Bang Chik call ....Dah tlg carikan ye......sambil tu mengimbas ape yg beliau lakukan ketika balik keja semalam....satu persatu....kut2 ade clue.......keatas kebawah Kak Dah cari selongkar.....rupa2nye ade dlm beg kain baju yg selau di bawe outstation.......tp Kak Dah Tak belek pun....

kepada Pak Ngah.....munkinkah ade yg tersurat dan tersirat di sebalik kejadian ini...Kak Dah Tak tahu.....hehehe

bukan jadi tabiat Kak Dah belek dompet/h phone suami.......Bang Chik tak' berapa gemo'......tp Kak Dah takut juga manela tahu nanti sudah terlewat pulak....hehehe...sesekali kena buat juga ye.....

Mase Kak Dah bertandang kerumah Pak Ngah dulu......didapur ....Mak Ngah pernah berkata/bertanye sesekali nampak Pak Ngah berbisik ngan h/p beralih diketempat lain........so Mak Ngah juga kena hati2......hehehe sekadar gurau ye Mak Ngah.....kata Kak Dah selalunye...ade le berita dari kampung tu....mereka adik beradik......

Kak Dah.



Kepada Hakim.....'u are welcome to KK , apartment mewah B-5-6' hehehe...

Saturday, September 22, 2007

Teringat masa dulu.....

Salam,

Imbauan silam menjelma...masa tu di Bt 51,ruang dapur baru belum ade lagi...dapurnye sebelah bilik air.....Arwah Tok Wan dan Tok berdiri membuat roti jala...Tok Wan guna acuan/sarang...tp Tok guna lima jari buat roti jala...biar betul...bukan geli tp kagum...pertama kali Kak Dah tenguk...munkin Tok terperasan...Tok membisikan sesuatu pd Tok Wan.....Tok basuh tangan.....KakDah kata laaaa mak , teruskan la......bukan ape...Dah tak pernah tenguk roti jala dibuat dengan jari.....Ayah sambung.....kalu nak guna sarang lambat sangat.....Air tangan ibu....makan dengan kuah derian .....Pak Ngah Can pun ade same....

Pada bulan puasa ni....Kak Dah teringat Arwah Mak...buat tepung talam keledek...memang berase..lemak, manis dan lembut.....sampei sekarang kak Dah tak tau buat..pernah di cuba tapi rase tepung....

Kari dan sayuk ikan kegemaran Bang Chik Kak Dah belajo dari Arwah Mak hingga mahir.....

Bang Chik pernah merengek pada Arwah Mak nak makan nasi ulam ...mak tetap mak....walau pun lewat petang tetap diusahakannye.....bukan apa a'zizi tak pernah mintak banyak benda dok senyap je...tp jangan dok kacau dia tak tentu hala...hang siap.....sambil senyum...kesian tingkat 3 dah pi asrama...lepeh tu pi luak ngeri.......

Kak Dah kena siang ikan belukang dalam bilik air.....parang tumpui....menangis di buatnye...nak kata tak tau malu...iele baru lepeh kawin... ikan tu hampir hanco....tung,tang bunyi parang tumpui bertemu kepala ikan dan kayu aleh......keluar dari bilik air...Arwah Ayah tersenyum simpul...lagi le malu....

Kerenah adik2 ipar lelaki yang suka merendam jeans dalam besen dan baldi hingga berlendir...bukan nye mereka minta Kak Dah tolong basuhkan tp kesian pd mak .....maka lamele Kak Dah berada di bilik air ..........merengek pd Bang Chik minta beli mesin basuh untuk Mak......tp Mak kata kalau beli nanti mak nak buat apa,nanti tak da keja pulak....laaa Sambut Arwah Ayah...Mak Hang tu takut nak guna ,dulu masa nak beli dapok geh pun takut jugak....

Arwah Mak dan Ayah sering Kak dah lihat bersefahaman......dalam mengendalikan tanggung jawab mereka.



DIPantai Remis....

Mase zaman main pondok2 dulu...Arwah Tok Ayah buatkan pondok dari daun kelapa..kemas dan berbumbung...Opah membenarkan kami adik beradik mengambil beras dan bahan2 lainnye untuk dimasak dalam pondok kami sambil diawasi oleh Tok ayah...kami seronok....mase tu Ank2 Arwah Pak Hitam pun ade juga.Kami main cikgu2, masing2 bergilir2 menjadi cikgu dan murid2 sambil mengajuk ape dan cara cikgu disekolah mengajo....hehehe guna kain sarong dan pin baju buat kain sempit....best tu....
Kami bebas main tangkap anak ikan sembilai karim diparit2 sekitar rumah.....bila musim hujan tiba..disimpan dalan botol2 kecil.,.juga main rakit batang pisang di Parit Pak Hitam....bermain guli besar dan kecil selalu yang menang ialah Mak Cho....Pernah Tok Ayah mengamuk dicampak kan guli2 kedalam lubang najis...sbb kami lalai.......tak ingat malam,kerja2 rumah dan sembahyang.....Main Pak Pui dan galah panjang sekitar rumah sewa Pak Hitam bersama anak2 penyewa lain...cukup masa pintu rumah ditutup kerana tak tau2 nak renti hingga magrib atau pun berkelahi...

Bila hari kian gelap kak Dah, Mak Cho dan Mak Yang bergilir2 menyalakan lampu goselin dan selalu juga kami kena marah sbb mentol lampu kerap menjadi abu.Setiap hari , kami 3 beradik kena penuh kan tempayan....mengangkut air dari telaga........

Nanti bila kelapangan Kak Dah cerita lagi.....

KakDah.

Friday, September 21, 2007

Kock Consult dan Mudajaya Sdn Bhd.

KakDah dari 1987 lagi sedang menikmati unpaid leave, atau cuti tanpa gaji.

Mula-mula dulu KakDah turut bekerja dan bergaji. Sebaik habis SPM, KakDah jadi guru sementara di Sekolah Menengah Raja Shahriman Beruas Perak. Beruas adalah pekan tua bersejarah yang sangat tenang. Guru asal yang KakDah ganti tu cuti bersalin.

Kemudian KakDah dapat kerja di Kock Consult Lumut Perak. Syarikat tersebut adalah syarikat perunding dalam beberapa projek pembinaan di naval base Lumut. Tak beberapa lama kemudian, KakDah beralih pulak ke Mudajaya Sdn Bhd, sebuah syarikat gergasi pembinaan tanah air bertempat di Ipoh. Antara projek pembinaan yang dilaksanakan ialah jalanraya 'trans perak' atau jalan Seberang Perak dari Kayan terus ke Jambatan Teluk Intan. Di sepanjang jalanraya itulah terletaknya estate padi yang luas dan dapat memberi kesegaran kepada pemandu terutamanya apabila padi sedang menguning. Kini Mudajaya Sdn Bhd telah bergabung dengan Ipoh Garden Berhad dengan nama IGM Sendirian Berhad.

KakDah mengambil unpaid leave bila BangCik ke England untuk menyambung pelajaran di peringkat Sarjana. Selepas itu KakDah menukar persepsi tentang kerjaya dan imbuhan. Ofis KakDah adalah rumahtangga, Pelanggan pulak ialah anak-anak dan suami. Nampaknya hingga takat ni, pelanggan KakDah tidak lari walaupun tidak bertambah.

Buat masa ini KWSP tolong simpankan caruman KakDah dan majikan untuk KakDah keluarkan bila umur mencecah 55 nanti. InsyaAllah.

Selamat Berpuasa buat semua.

Kenduri Kahwin anak sedara.

Masa kenduri kawin Aman KakDah dapat sama-sama raikan... Masa bertunangnya orang sabah wakilkan pada sibongsu,.... masa tu sibongsu pulang dengan tambang percuma dari Kerajaan Malaysia.

Ni, untuk kenduri kawin Akim pulak...., takde sapa-sapa offer tambang pun.... Hmmm.. tapi semalam ada BangCik congak2 dengan program dia. Catatan berikut adalah copy dari comment di Blog Akim.

Semalam ada PakLang susun2 program dia. Katanya dia boleh turun ke semenanjung pada hari Jumaat. Kemudian terus ke Nenering, tidur semalam. Hari Sabtu, masa hari kenduri tu, pada jam 2.00 ptg pakLang kena turun balik ke Melaka sampai 5hb Disember.

Tapi PakLang tengah pening nak atur transport dari KLIA ke Nenering dan balik ke Melaka. Ada sapa-sapa nak bantu?. Katanya lagi "only one passenger"

MakLang tolong sampaikan je......

Nurin o nurin

Tidak banyak yang boleh dikatakan tentang Nurin, selain dari menyampaikan rasa simpati kepada keluarganya.

Kes yang hampir sama juga berlaku di Manjung suatu ketika dulu. Pemangsa itu telah ditangkap dan dihukum.

Dalam kes ini, kita harap polis dapat selesaikan dengan segera dan kembalikan semula keyakinan masyarakat. Kita pun tahu betapa sukarnya untuk menangkap dan menyelesaikan kes ini....

Wednesday, September 19, 2007

Bisnes yang tidak dirasai.

KakDah telah melalui beberapa jenis perniagaan. Ia berlaku dengan tidak sengaja tanpa disedari.

1. Zuraidah's Fashion House.

Peralatan;
mesin jahit elektrik Singer UK RM500, mesin jahit tepi Singer RM1,200, mesin jahit Singer manual (just modified to electric) RM950, work table RM200, table lamp RM 55, tali pita RM1.00 , gunting RM25 dan beberapa peralatan lain. Kesemuanya mencecah sekitar RM3,000.

Kelayakan;
Latihan dari emak KakDah dan kelas menjahit Kemas selama sebulan lepas SPM tahun 1979. Selebihnya tenguk, rangka dan cuba.

KakDah menjahit hampir kesemua pakaian KakDah dan anak-anak masa mereka kecil. KakDah menerima tempahan dari rakan-rakan serta rakan kepada rakan-rakan sejak tahun 1987. Cuma akhir-akhir ini KakDah tidak berapa aktif. Alasannya ialah mata tak terang lagi dan mudah lenguh-lenguh. Sekali sekala KakDah tidak menolak tempahan dari rakan-rakan yang rapat.

Antara pelanggan
regular KakDah ;
Seremban: Pn Jun, Hjh Ramlah, Normali, Latifah, Pn Adlan, Normah, Hjh Normala, Mashitah, Pn Ana, dan rakan-rakan mereka. Ada seorang pelanggan KakDah merupakan student mass com Uitm Shah Alam dan kini adalah penyampai berita jam 8 TV3.

KakDah tidak buat akaun secara rapi, tapi KakDah percaya total upah jahit sudah cecah puluhan ribu.

Mereka fesyen dan menjahit masih kekal sebagai hobi utama KakDah.

Jemputan Berbuka

Tadi kami tidak berbuka di rumah. Jemputan berbentuk " abangcik dan isteri" berkehendakan sedikit penyesuaian. Anak bujang terpaksa kena tinggal. Kami berdua tiba di tempat itu 5 minit sebelum waktu berbuka. Seperti biasa abgcik menghadapi kesukaran berbuka dengan pelbagai juadah, terutama sekali bila menu bukan pilihannya.

Waktu bersahur, kami perlu masak, dengan masakan yang paling ringkas dan cepat. Rezeki kami ialah nasi dan ikan sebelah sebelah goreng dan sup.

Siang tadi Kakdah menerima telefon dari ummi adlina. Katanya mereka bertiga nak beraya di Sabah selama sepuluh hari. Biar Betul??.. KakDah tengah congak2 dengan bangcik apa nak atur......

Monday, September 17, 2007

Bukit.

Muka bumi terdiri dari tanah rendah dan tanah tinggi. Tanah rendah ada lembah dan paya Manakala tanah tinggi ada bukit dan gunung.

Gunung adalah simbol kepada kekuatan. Gunung dengan simbol kekuatan menyalurkan therapi psikologi. Kakdah mencari gunung setiapkali tingkap dibuka pada waktu pagi. Di Sabah ini KakDah boleh melihat gunung atau bukit di 3 arah. Gunung Kinabalu, bukit belakang Telipok dan bukit dekat Gayang. Merenung gunung dan bukit buat KakDah, seperti mandi air tujuh bunga..

## Hari ini Isnin 17hb September merupakan cuti ganti kepada cuti hari Malaysia 16hb yang jatuh pada hari Ahad. BangCik dan anak bujang bercuti 3 hari berturut-turut; yakni sabtu, ahad dan isnin. KakDah pulak tak heran sangat, kerana KakDah sememangnya dengan unpaid leave dari tahun 1987 lagi.

Saturday, September 15, 2007

Sabtu: borong baju baru

Kami berdua turun dari apartment tingkat 5, lalu menyusur sepanjang jalan sulaman. Kak Dah cari baju raya di kedai tepi Wisma Merdeka . Dapat 2 pasang, warna oren dan jingga pekat. Takpe, ada lagi 3 minggu untuk jahit. BangCik rilek je tahun ni.... katanya pakai yang tahun lepas je. Minggu depan nak selesaikan baju anak bujang pulak!!

Masa menyusur tepi teluk likas, jalanraya jadi sesak, alir trafik berdenyut-denyut saja. Rupa-rupanya dekat simpang KDK tersadai 3 kenderaan, melekat-lekat, dan dihadapan sekali ialah Bas Mini jalur biru. Jalan sebelah laut tentulah sesak sebab accident tu, tapi jalan sebelah darat pun sesak jugak!!. Kan memang tabiat pemandu suka ambil sibuk, perlahankan kereta dan terjengah-jengah nak tahu apa yang berlaku.!

Masa nak balik, singgah kejap di Servay Parkwell Likas. Servay adalah antara supermarket yang masih bertahan. Yang lainnya terkulai dengan pukulan Giant. Di Kota Kinabalu, Giant telah mula menunjuk taringnya dengan monopoli dalam peruncitan pasaraya. Servay bagi Kak Dah dapat menghidupkan gelagat pembeli yang gemarkan pilihan. Tentu seronok kalau kita dapat jengah Servay, giant dan Tong Hing, berbanding dengan menyinggah di Giant Inanam, Giant Likas dan Giant Kampung Air. .... Untuk itu sekalung Tahniah , S e r v a y.

Suatu masa dulu AbangCik ada cerita, pemilik2 pasaraya yang sudah berumur tentu gembira dengan tawaran ambil alih dari Giant. Pertama dapat mengelak dari persaingan hebat dari Giant dan yang kedua dengan cash baru hasil proses ambil alih membolehkan mereka menikmati saki baki hidup dengan tenang dan selesa.

Tetapi Servay memilih untuk bertahan dan bertarung. Selamat Berjaya Servay!!.. Motto Servay dengan tulisan merah ialah " YOUR PAY LESS STORE "

Terserempak dengan Saifullah membonceng trolley bersama dengan ibu, ayah dan adik kecilnya masa diLikas tadi. What a small world......... Kak Dah hulur tangan dukung dia, dan dia pun tunjuk manjanya, tersengih-sengih.........

Thursday, September 13, 2007

Ulang tahun Blog

Sedar-sedar sudah setahun usia blog ini. Lebih kurang masa macam ini juga tahun lepas. Ketika bulan puasa.

Tadi ke bandar, menguruskan borang harta pusaka. Dalam keluarga Kak Dah, kalau apa-apa hal, yang lain-lain boleh berkumpul dengan segera, tetapi Kak Dah dalam mengharung hidup ini, terpaksa bermastautin di sabah yang jauh. Untuk urusan pusaka ini, Kak Dah kena wakilkan pada yang lain-lain saja. Kak Dah kena lengkapkan satu borang dan borang itu perlu disahkan oleh Pesuruhjaya Sumpah.

Jadi Kak Dah pun berkunjunglah ke Mahkamah Kota Kinabalu. Bangunan yang tersergam tepi Dewan Bandaraya Kota Kinabalu. Orang berkenaan cukup teliti, belek borang beria-ria. Sekejap saja prosesnya. Tak sampai setengah jam, Kak Dah pun ucapkan terima kasih lalu beredar. Selepas itu, singgah sekejap di Eaton, kedai favourite untuk alatan menjahit. Kemudian lajak ke Supermarket Tong Hing, untuk beli ayamas produk, susu segar, bawang dan majerine.

Selang 3 kedai dari supermarket itu, ada kedai buah. Kak Dah beli pula betik, pisang berangan dan tamar. Tamar tu special sikit kerana jenamanya ialah AZIZI.

Dikotaknya tertulis;

AZIZI mozafati dates
Net weight 650 gm
product of I.R. of IRAN.

Macam biasa la, bila shopping wang pun mengalir. Harga barangan kini bukan murah macam dulu. Lima tahun dulu bawang sekilo boleh dapat seringgit lebih, Kini di sabah harga sudah melonjak jadi tiga ringgit lebih. Kuasa membeli terus merosot. Kak Dah letakkan detail apa yang Kak Dah beli tadi sekadar mengingat diri sendiri supaya pandai-pandai berjimat jangan ditelan inflasi.

Alatan jahit 10.40
Tong Hing 35.60
Kedai Buah 14.50

Wednesday, September 12, 2007

ramadan muncul lagi

selamat berpuasa kepada semua.

Monday, September 10, 2007

Terkena dan dikenakan

Ptg semalam kami ditaman mainan, ramai2 pi makan durian, rambutan, duku langsat, langsat, buah mata kucing dan buah tarap.KakDah dan BangChik tiba lewat sampaikan Zan called mengingatkan.......Sesampai disitu.....semuanye tengah jamu selera.......bayar rm 10 untuk 3 org.....KakDag minta Chef Saiful pileh durian mana yg baik......memang sedap...isi kuning ....makan seulas.....bila pusing nak ambil lagi sebelah udah hilang.....KakDah tanye sapa ambil....BangChik kata tak.....kemudian En Mus TP menganggukkan kepala, katanye nampak sedap....dia senyum....tp sebelah tu cuma ade seulas je......saja nak riuhkan suasana.....

Sambil makan sambil sembang Saiful, Zan dan Poji longgokkan buah rambutan dan langsat depan KakDah macamla boleh makan habis semua tu.....lepeh tu Kia , Pozi dok usik KakDah makan banyak sorang2...sambil kata e...gi teman KakDah makan.......banyak tu......KakDah masih tak puas hati...sebab baki rm 1 belum dapat.....selamba Poji dan Zan kata sebab bawa balik ,harga lebih.....macamla KakDah mintak anto ke tingkat 5.......sampei sudah tak dpt baki...hehehe...buah yg habis dibawa balik sedikit sorang .......masih berbaki di anto ke asrama atau surau ,KakDah tak pasti...Amir uruskan...

Puspanita buat mesyuarat tergempar kat situ.....mentelah ajk2nye ade ......ramai nak beniaga masa puasa ni....Kia, Farah, Azah dan Vel akan uruskan......Pengarah sampuk...nak ke khemah sendiri....hehehe.....tp lepas ni kena jaga...uruskan sendiri....tp untk bulan ni pi sewa dulu.....

Malam kami 3 beranak ke Macdonal....sambut 1 hari awal...bday SiBongsu.....pilihan sendiri. SiBongsu kata...nak rm100, nak h/set baru,nak laptop dan nak pendahuluan alaun rm500..hehehe....lunch td Kakdah beritahu BangChik.....eh.....BangChik senyum....tugas kakDah beritahu BangChik udah selesai..........




1.20 ptg td BangChik bertolak dari rumah nak ke PUO Ipoh.Hari ni jugak bbay SiBongsu....18 tahun....tadi KakDah sms dia'happy b day,semoga adik bertambah matang seiring dengan usia,jangan lupa pelajaran, Ma sentiasa mendoakan kebahgian adik,luv u".Tapi dia tak balas.....tel abis credit........itu SiBongsu Kakdah....ptg balik dari kuliah..kenapa buat sup tak buat tom yam....tp dihirupnye sup bermangkok2......hehehe....malam ade kelas katanye....walaupun alaun BangChik beri setiap bulan dlm akaun bank, td masa nak turun minta rm10...nak top up....malas ke auto teller.....jauh....(cuma depan balai pengawal).....SiBongsu mama....

Tengah hari td....ade isteri staff called ....berminat nak ambil gerai untuk bazar Ramadhan....

Senja tadi kawan KakDah sms...'puting beliung dari PSA kata pengarah bru En Azizi . Ya ke?'KakDah jawab...'kami tak tau pun..., usah le pecaya kabo tu...'

Kejap td BangChik sms ..baru kat Tapah......


Stop kat sini dulu.....

Salam.

Sunday, September 09, 2007

Jalan-jalan tapi belum makan

Kami berdua keluar dah lewat, dekat jam 10 am. Minum air dan makan apa-apa yang ada je. Halanya ke Kingfisher. Situ berenti kejap, Kakdah makan nasi lemak dan Bangcik makan nasi berlauk.

Kemudian lajak ke Likas sebelum terus ke Luyang. Kawasan Luyang memang kami tak mahir sebab jarang ke sana. Dari situ nak ke Damai pulak tapi tak tahu jalan. Mula bertanya dengan salesgirl di kedai top-up. Dia tak tahu, tapi dia ambil berat pergi tanya orang di kedai sebelah. Masa itu jugak ada pelanggan singgah di kedai top-upnya dan dia minta kami pergi ke kedai sebelah. Jarang-jarang sekali dapat peluang menerima panduan jalan yang cukup lengkap dan panjang lebar. Pekedai itu namanya Chin, lukis rajah dalam satu kertas A4. Setiap simpang traffic light di highlightnya. Nama kedai-kedai yang boleh jadi landmark pun dicatatnya seperti; Pizza Hut, 7 eleven dan supermarket. Chin sebenarnya mengendalikan kedai asesori penapis air bersih. Masih ingat segaknya merchandise kedai tersusun. Harga 3 filter air RM10 masih terlekat dikepala.

Akhirnya kami sampai juga di tempat yang hendak dituju. Terimakasih Saudara Chin.

Saturday, September 08, 2007

Cerita BangCik pindah.

Cerita pindah bukanlah cerita yang baru. PKK adalah tempat ke 7 bangcik bertugas, dan kakdah dengan anak-anak mengekur je kemana-mana ditempatkan.

Baru-baru ni kakdah dikejutkan dengan desus desas bangcik kena PINDAH. Kalau tanya bangcik, dia selalunya tanya balik, sapa yang bagitau. Kemudian dia sengih menjawab "Kalau orang tu yang sign surat arahan pertukaran, baru boleh percaya cerita".

NOTA: Hidup kita ni penuh dengan cerita sahih dan kabur. Kakdah dah tak heran..... hahaha.

Puspanita lagi: belajar masak Pasta dan Pizza

Hari ini, sabtu, sekali lagi Puspanita menganjurkan kelas memasak Pasta dan Pizza. Yang mengajo tadi ialah Chef Shahir dari jabatan hospitaliti.

Kami juga didedahkan 5 cara melipat Napkin;
1. The diamond Pouch
2.The Lily Goblet Fold
3. Lady windermere's
4. The bird of Paradise
5. The Crown.

Keseluruhan program dikelolakan oleh Wan Norliana dan dibantu oleh Dayang Suhaila. Chef Saiful meminjamkan cookernya jenama Oiwa (ejaannya tak pasti). En Kamarudin pulak sibuk mengambil video.

NOTA: Gambar-gambar setakat ini Kakdah takboleh upload lagi. Macam ada masalah saje dengan internet ni ...

Bajet 2008: persepsi seorang surirumah

Semalam bajet 2008 dibentang oleh Perdana Menteri. Kakdah tak tenguk sampai selesai, dan faham pun tak seberapa.

Yang Kakdah tahu ialah;
1. Bonus tidak disebut
2. Yuran sekolah tiada
3. Buku teks semua dapat.

Bang Cik: kerjajaya dan teman setia

Kakdah macam biasa la, ikut je kemana bangcik bertugas. Ada masa kami tinggal dirumah sewa dan selebihnye di kuaters kerajaan.

Rumah Sewa:
Manjoi - 4 tahun
Loughborough UK - 1 tahun
Tendung - 1 tahun
Kok Lanas - 1 tahun
Batu Pahat - 2 tahun

Kuarters:
Muadzam Shah: 5 tahun
Shah Alam: 2 tahun
Seremban: 6 tahun
Kota Kinabalu: 2 tahun

BangCik jarang cerita-cerita hal keje dia. Kalau nak nyembang pun hal-hal lain je. Katanya dia tak selesa nak cerita hal keje dan orang-orang di tempat keje. Katanya setengah hal baik tak payah tahu, biar kekal sebagai rahsia rasmi! Itu kakdah faham. Cuma kadang-kadang kakdah rasa serba tak kena bila kawan-kawan tanya itu tanya ini.., dan kakdah kene berterus terang kata "kakdah tak tahu..."

Kakdah faham bangcik berpegang kepada beberapa prinsip tertentu.. hal kerja tak heret ke rumah. Ada juga kawan-kawan seangkatan dengan kakdah ditempat-tempat lain yang tahu serba serbi tentang kerja-kerja suami mereka, tapi feedback yang kakdah dengo, orang-orang ditempat kerja disitu tak berapa gemar. Kononnye macam isteri masuk campur dan pengaruhi tindak tanduk suami ditempat kerja.

Bila bangcik taknak heret hal kerja ke rumah, kakdah pun tak kisah, kepala kakdah tak payah serabut. Kakdah tulis ini sekadar memaparkan realiti kerja dan hidup berumahtangga, tentang hal yang sepatutnya rahsia, dan hal yang menjadi milik semua, tentang kerjaya suami dan tentang teman setia suami tersayang.

KakDah: Esuk kami nak makan durian lelong di padang permainan depan rumah. Kononya sorang bayar RM5 dan makanlah sebanyak mana yang terdaya.. hehe... entah sapa organise, dengo-dengonye macam kelab staff dan kakitangan.

Sunday, August 26, 2007

Sambong Cerita........

Jam 11 pagi tadi, Kak Dah bersama SiBongsu ke IP membeli sedikit barang2....masa turun tangga terserempak dgn En Roslan pensyarah Bah Inggeris tengah ambil 2 btg serai nak buat asam pedas, daun kesum tak de puan katanya....akak ade benda2 tu...kalau nak kak ambilkan....eh tak payah katanye....kami guna perencah yg siap dibeli.....tp Jijoi yg masak....balik dr Ip, Kak Dah nampak pulak Jijoi....siap dah ke asam pedasnye, Kak Dah menyapa......td nak bagi bahan tak nak...kalau tidak dapat juga rasa sepinggan....tergelak si Jijoi.....

Medan........

Pagi Ahad..jam 7 kami mula bersarapan di hotel....makanan tak berbeza macam tempat kita.....Kak Dah makan so oon yg digoreng seperti bihun, rasa sikit lontong yg nasinye masih direbus guna daun pisang.......7.30 kami sudah berada dalam bas nak ke Berastagi..rupa2nye depan bas sudah ade penjaja2 yg tunggu dengan bermacam benda jualan.....Pak Adi sekali lagi memberi taklimat...tempat2 yg akan di lalui dan singgah.....Ceritanye tentang Medan.....bandar ke3 terbesar di Indonesia.....majoritinye dari kaum Batak.......Batak yg makan orang tu katanye...tp itu dulu2......ada 5 Kaum Batak....Batak Karo, Batak Toba, Batak Simalungun.....ugama mereka Keristian manakala Batak Mandaling, Batak Pap-Pap.......ugama Islam.Kaum Batak yg berugama Islam tertumpu di sekitar Bandar Medan, dan yg Keristiannye ada dimana2...dlm bandar dan di pedalaman.....

Semasa dlm perjalanan Kak Dah perhatikan banyak warung2 kecil juga penjaja jalanan menjual makanan.......Pak Adi kata ,org2 Medan memang suka makan.......,musim buah juga sudah bermula...durian, rambutan, manggis ,.....banyak dijual ditepi2 jalan dan yg bergayutan di pokok juga banyak....dalam perjalanan ke Berastagi......juga banyak jirat2(kubur)ditanah persendirian...berhampiran rumah yg dibina dengan rapi dan cantik....Kata Pak Adi...perkuburan ibu bapa yg empunya tanah, jd bila ade kubur ramai yg tak nak beli tanah...maka terselamatlah tanah2 drp dijual oleh anak2 mereka....hehehe. Kaum Batak yg berugama Keristian mempunyai ladang2 limau, cili, kobis dan karot...nak ke Berastagi..jalan2 dan selekohnye melebihan ke Cameron Highland, Genting Highland, Bukit Putus....gerun.....masing2 telah bersiap sedia dengan ubat tahan muntah, minyak angin, beg plastik, ubat selesema dan bermacam2 lagi....hehehe..

Kami tiba di Air Terjun SiPiso-SiPiso, maka dari situ terlihatlah keindahan alam ciptaan Allah....1/10 daripada Lake Toba dapat kami nikmatinye.....waduh!!!! dingin sekali iklimnye...menyegarkan semula badan yg lesu dek mabuk jalan berliku2...kampung yg hampir dengan Lake Toba bernama Kg Tonggeng....lepas bergambar aktiviti membeli cendera hati pun bermula..itu pd yg berduit....jd Kak Dah tolong menawarkan harganye saja........hehehe..Kalau tambah 1 hari lg dapat juga bermalam di Simosir Island...di tengah2 Lake...tp keadaan tidak mengizinkan.......

Ucapan' menjuah-juah' kami terima setiba kami di pekan Berastagi...ertinye 'selamat'. Lunch kami di Restoran Garuda.....juadah wajibnye ayam goreng dan sambal ikan yg sambalnye secomek je...ayamnye sedap..ayam kg kecil yg tak liat......ade sup sapi, begedil dan macam2 lg. Kemudian kami solat di Masjid Berastagi.......waduh! ramai sekali hari ni org Malaysia dtg sini....sudah 5 buah bas....kata dek penjaga masjid.....terketar2 Kak Dah ambil wuduk....airnye sejuk dan cuaca mendung hari tu..........Rombongan dr Perlis juga ade......

Pasar Buahnye menyediakan banyak pilihan....hiruk pikuk mereka menyape pelanggan......yg perempuannye berbahasa lembut.....alahai suara...lunaknye....semua jenis buah ade termasuk buah cinta yg bentuknye besar sedikit dr buah pinang, pisang kaki pulak di lumur dengan tepung, limau memang murah...asyik kami jadinye......anak2 benih pokok bunga juga tak ketinggalan.....

Kak Dah, Kia dan Masniah kegerai menjual pakaian, beg, telekung dan selipar manik dan labuci..sepasang selipar harganye rm 10 tp boleh kurang......kami minta rm5.50...ndak boleh akak manis cantik pujaan ku.......kata dek penjual......hehehe... kami balas...habis berapa adik cantik manis pujaan ku.....rm 8......kalau rm 7 kami ambil adik manis cantik lawa pujaan ku...ok la kak manis telang teli .....kami beli beberapa pasang selipar disitu. Sambil tu dia menggoda kami supaya membeli telekung dari Jawa.......mungkin tahun depan kami ke Jawa....lembut kami menolak......

Masa nak balik ke Medan kami singgah di Pondok Durian Ula Lupa.......kenduri durian.....ambil 10 biji yg beso2 kopek dan makan kat situ...sebiji rm 5, ade buah tak cantik boleh ambil yg lain...seorang bayar rm3.20sen.Kenyang durian petang tu.......masa bas menuruni bukit, perjalanan amat lambat sebab orang ramai berlibur di Berastagi mula nak balik ke Medan.Terdapat Hotel2 5 bintang....buat org kaya berlibur dengan family.......ade taman tema juga.......

Sampai di Medan jam 8 mlm,selepas 3 jam pergi dan 3 jam balik....sekali lg kami mengharungi kesesakan lalu lintas walaupaun hari Ahad.......terus makan malam......balik hotel, mandi,solat dan tidur. Tunggu agenda esuknye pula. Tadi Pak Adi bagi kami rasa kek lapis dan kek madu....Kak Dah tempah serba satu sebagai buah tangan buat jiran2.

...........esuk Kak Dah sambung lg ceritanye....hehehe......semoga tak jemu....panjang meleret-leret......salam.....

Kak Dah.

Jangan tidur...........

Salam.......
Bang Chik balik dari pejabat jam 1.30 pagi.....masa tu Kak Dah tengah berkemas kerana Bang Chik nak ke Putrajaya jam 4.30 am tp sebelum ke Putrajaya Bang Chik nak jengah kg dulu.....rindu cucu......katanye 'Dah jangan tidur takut tak sedo nanti..........', makanye Kak dah pun sedo hingga la ni..hehehe.....

Kak Dah nak cerita mase ke Medan dulu.....tp sebelum kesana Kak dah diserang demam selama 4 hari .....sembuh 5 hari....lepas balik dari Medan...demam semula hingga 7 hari....

Hari Pertama.......bertolak dari rumah jam 7.30 am bersama-sama geng Puspanita menaiki bas Poly.......sampai terminal 2...ketua2 kumpulan menyemak anak buah masing2,urusan check in...selesai dengan baik. Kami bersarapan pagi dengan bekal yg diuruskan oleh Azura dan Betsy....nasi goreng dan mee goreng, air mineral dan air kotak...rasa macam budak2 sekolah pegi rombongan la pulak....murah dan cepat. Kemudian Travel Agent memberikan taklimat kepada kami.......

Geng2 veteran tak perlu terburu2 nak kejo seat dlm pesawat Air Asia sebabnya yg muda remaja siang2 lg cakap....Kak Dah .....seatnya kami dptkan........hehehe.....sederet...Kak Dah, Pn Kia n Pn Masniah duduk.....begitu jua dengan yg lain.....dlm 25 org....

Tiba d LCCT jam 10.40 am.........flight k Medan jam 6.40 ptg....lama tu...nak buat ape......maka mundar mandir le kami kat situ....sampai masa kami check in.....satu persatu mengikut nama dlm passport.....bila d sebut nama kami angkat tangan..hehehe dari LCCT..bilangan bertambah menjadi 30 org dlm 3 kumpulan.........

Perjalanan tak lama dlm 1 1/30 jam.....masa d Medan awal 1 jam....di Polania Airport kami di sambut oleh travel agen Pak Adi dan sebuah bas........Pak Adi ni pandai bercakap.....melawak...kalau tak jem dlm 15 min boleh sampai di hotel....tp sesaknye tak tau nak cakap..takut..kereta, beca, bas, basikal.....boleh kering darah dibuatnye.....membunyikan hon adalah biasa di Medan..takde sesiapa yg akan menunjukan penumbuk kepada kita...hehehe...penunggang dan pembonceng motosikal tak wajib pakai topi keledar......tapi bila semuanye berhati2 maka tiada kemalangan yg berlaku......dlm perjalanan ke hotel..kami di beri taklimat oleh Pak Adi.....ibu2, bapa2, adik2 dan anak2......, semuanya sudah letih...kita makan dulu....kemudian berehat cukup2 untk aktiviti2 esuk hari kata nye...kami
makan di Restoran Garuda....sedap....tp sebelum tu...boleh dikatakan kami ketawa serentak apabila terbaca'Restoran Ayam Penyet'......jika makan disitu tentunye menjadi kenangan......

Lepas makan...perjalanan disambung ke Hotel Antares....tahap 3***...servis ok, tak de rungutan,urusan check in diuruskan Pak Adi....selesai. Kemudian minta jasa baik Pak Adi bawa kami beli sim kad time com....nak repot pd keluarga masing2....hehehe agak lucu...masalah bahasa ....satu perkataan membawa maksud berbeda2 ....'aduh!bingung aku ibu...eh ..kak ..eh.. mak cik..eh ..puan'....balas adik yg menjual...., Kia...'pak tlg aku betulkan phone ni '...'aku belum jd bapak lg', sahut dik si penjual.....hehehe..., balik semula ke hotel...masa ni Kak Dah dah lembik....keletihan....mandi, solat dan tidur....untuk esuk pg....tunggu wake up call...waktu solat dan sarapan....nanti Kak Dah sambung semula.....mata sudah tak tahan ni..nak pejam kejab.....

Sunday, August 19, 2007

Pokok di ruang depan yang sempit

Kakdah sebelum datang ke Sabah pernah tinggal di rumah kedai tingkat atas. Masa itu di Tendong, Kelantan tahun 1987. KakDah tahu, ramai dari kaum Tiongha menetap di tingkat atas bangunan kedai. Pada peringkat awal perniagaan, taukeh sekeluarga tinggal atas kedai. hanya selepas berjaya, dengan untung terkumpul barulah taukeh sekeluarga berpindah ke bungalow sendiri. Tentu ada yang ingat Kee Hong di Pantai Remis.

Tapi di Sabah ni, Kakdah tinggal di tingkat 5. Dan KakDah bukan peniaga!!

Minat menanam pokok masih ada, tapi kena kawal sebab ruang sempit dan tempat tinggi beno menyulitkan angkat tanah dan pasu. Tanaman memberi ruang untuk therapi psikologi, selain menambah oksigen ke ruang udara. Setiap pagi KakDah mengangkat sebaldi air dan menyiram. KakDah rasa segar di sebalik usaha menyegarkan tanaman. Daun kunyit dan pandan KakDah tuai dari masa kemasa untuk melengkapkan bahan resepi.

FOTO: snap dari depan pintu menghala ke jalan besar. Depan sana ialah kilang-kilang di kawasan KKIP ( Kota Kinabalu Industrial Park)

FOTO: close-up daun kunyit

FOTO: close-up keladi bunga

FOTO: close-up, pokok palma

FOTO: close-up daun buluh kecil yang hampir-hampir gugur, kekuningan.

FOTO: close-up keladi bunga
FOTO: close-up asam batu

KakDah: Koleksi pasu dan tanaman kakdah terbanyak adalah masa bermastautin di Ampangan, Seremban. Koleksi yang paling sikit adalah di Tendong (kosong langsung!)

EON bikin konvoi merdeka

Tanggal 18 hb Ogos 2007, EON bikin konvoi merdeka. Selepas menyinggah beberapa tempat lain, tepat jam 2.00 petang konvoi memasuki perkarangan PKK. Waktu ini PKK tengah cuti, jadi adalah sikit pegawai-pegawai dan student yang dapat meramaikan crowd. Bangcik mengajak Kakdah ikut sertai, jadi kakdah dalam rasa badan tak sedap pun ikut sekali dan jadi Camerawoman! FOTO: semua model proton ada dalam konvoi ini. dari awal-awal Saga hingga akhir-akhir Persona





FOTO: BangCik pun turut membelek enjin kereta Persona. Kononnya ada 2 biji Persona untuk tujuan promosi di Sabah,






MEDAN: the story

Maaf, lepas balik dari medan, kakdah betul-betul demam. sari dua lagi bila kebah, kakdah akan lengkapkan cerita-cerita tentang medan, tempat dilawati, kerenah orang medan dan kerenah orang yang pergi medan. haha.....

Medan: something about the children

FOTO: anak azura menyinggah barisan lain dalam plane sebab jemu agaknya. sedang melegakan diri dengan ibu jari.



FOTO: gambar berkumpulan di lake toba, buat sedikit editing untuk fokus kepada karekter 3 orang kanak-kanak. Anak Azura nak menangis takut ketinggian agaknya, anak sulong Adura macam nak memujuk, anak kecil Adura tak ambil tau semua itu.


FOTO: Anak Azura masa-masa santai nya.
FOTO: kakdah dukung anak lelaki sulong Azura.

Saturday, August 18, 2007

Medan: the adventure

bergambar berkumpulan: terminal 2 kota kinabalu airport poster: indonesia juga memerangi dadah

foto: depan istana


foto: sesiapa boleh naik kuda dengan sedikit bayaran

foto berkumpulan: beramai-ramai dalam istana


foto: tiga menanti makanan


foto: teksi




foto: satu pemandangan TOBAfoto: air keluar dari tebing bukit


foto: parabola di atas rumah-rumah.

foto: carrie, kakdah and kiah

foto: Dapat merasa durian brastagi. sepuluh biji kongsi makan dengan 30 orang.

foto: Berlatangkan lake toba. the whole group was there, minus the men: azura's and adura's husband. The boy in yellow was scared of height. Auntie Kiah was about to take him down. The crying boy is azura's eldest son.