Friday, April 10, 2009

Ragam April

salam,

pagi tadi dlm jam 6.30 kakdah dan yop hantar bang chik ke the mines...bas sudah sedia menunggu...ramai juga yg udah sampai....bang chik dan pegawai2 jpkk ada retreat kat tasik banding di perak....orang gerik mesti tau tempat tu.....rasa rindu la pulak kat tempat tu..ialah dulu2 itu le tempat kami anak beranak berenti rehat n sembahyang semasa berulang alik dari perak ke kelantan...adala dalam 2 tahun lebih....dan satu lg tempat makan kami ialah di felda papulut dan kami selalunya bawa bekal tomoto hijau yg tua dan muda begitu juga cili jari ayam ......semuanya yg segar2 dari kebun dilaman...hehehe masih ingatkah hakim, aman n aim. kadangkala kami mandi kat sungai di belakang rumah tu...walaupun semak sedikit tetap di randuk.....terima kasih kpd mak long dan pak long.....

SiBongsu.
la ni, sibongsu dok tengah buat LI.....latihan indusri di Hotel Equtorial selama satu semester...jadi dia berulang alik dari rumah ke situ.Kerjanya ikut waktu shift...tak tentu...balik selalunye penat...iala kena berdiri memanjang....dua bulan sudah dia masuk kitchen berturut, kemudian ke bahagian sajian dan skarang ni di bah house keeping...kena basuh baju,cadar,sarung bantal,towels dan serba serbinya....

baru2 ni dia udah dpt lesen beso...lesen memandu setelah masuk kali ke 3 ujian baru lulus....nak ambik ujian ulangan kena RM150...maunya kakdah tak bising....mula2 dulu udah kena 1k lebih termasuk lesen motorsikal.....bang chik memujuk....adik, ayah dulu pun gagal juga.....yop pun sama...pernah gagal...kakdah kata... mama sekali pun tak pernah gagal dalam ujian memandu dulu...sampuk sibongsu....kenapa mama tak berani pandu kereta dalam bandar....hehehe.

kebetulan yop sekarang tengah cuti semester...kereta hijau dalam tangan sibongsu.... ...syok dia melaram....ade jugak dengo yop kata...ko pakai kereta ko isi minyak balik...aku baru isi guna duit aku.....hehehe.....biaq pi la kat depa......

motosikal suzuki tersadai kat rumah...td yop nak bawak pergi sembahyang...ma patutla adik tak bawa moto..minyak kering.....

bulan lepas dan bulan ni agak parak sikit buat kakdah...bayar motorsikal yg 3x bayar dekat 2k setiap bulan...itu pun jenuh mengecek kat kedai minta harga cash tp 3x bayar...1st bayar dekat 3k juga...kerusi rotan dihantar untuk di baik pulih....+2 set sarung cushion+cushion duduk yg diganti baru+2 buah rak rotan...hampir2 3k...aduh!!!!!!!!!....kali ni kalau cucu2 kakdah datang tak la kaki mereka tersangkut kat bilah2 rotan yg patah tu.....dulu2 kesian kat lyn bercalar kaki dan betis.....kalau pak long mail datang berkunjung tentu dia tak bising lagi..hehehe.....barang yg udah umurnya lebih dari 12 tahun tentu ada rosaknya.....kata dek pekedai tu kalau sekarang harga set rotan tu mahu cecah 5k.....jadinya kami kat putrajaya ni kena dok menyepi untuk 3 bulan ...kena kumpul balik......boring!!!!!
setakat ni dulu....

kakdah.

3 comments:

azlanlin said...

Anak-anak, macam-macam ragam dan senda-gurau.

Bila cuti sem1, kami sampai le kot ke putrajaya..insyallah.

>> Di Tanjong Malim, asyik petang- ujan. Asyik ujan-dah meghelop..waduhhh. Lemau jadinya.

KakDah said...

salam, memang udah seminggu hujan di petang hari...ari ni hujan start dari 3 ptg till jam 6 ptg,kmdn ade matahari sikit....la ni sambung ngan hujan renyai2.....pagi tadi duduk kat surau berpeluh2...panas..

ok, kami tunggu kunjungan.....

aQQim said...

pasal kedatangan maklang ke papulut tue, dah ingat2 lupa :)
anyway, tq so much atas hidangan tghari masa lawatan mengejut kami sekeluarga. sory bebanyak sebab x bagitau awai..