Sunday, May 25, 2008

Hujung minggu berkampung di Putrajaya.

Salam,

Rumah waktu ni lengang..... Kak Dah dengan Bang Chik je...

Jumaat 23hb Mei

Malam Sabtu lepas, Kak Dah ke Ampangan Seremban. Kawan lama Pn Normah mengawinkan anaknya, Farhana. Kendurinye jatuh pada hari Sabtu... tapi Kak Dah hari Sabtu kena jadi tuan rumah. Jadi Kak Dah pun pegi le Ampangan lepas maghrib.

Pn Normah masih duduk rumah lama.. Kak Dah jumpa Amy isteri Raden, Ana, Zaidah, Faridah malam tu ... Mak Fairuz pun ada.... Fairuz ni anak murid Bang Chik masa di Muadzam dulu .... Kata emaknye, fairuz keje di Afrika le ni.... dah ada dua anak....

Amy pulak anak bongsunya nak operate hari sabtu ... amy selalu cerita hal anak keciknye.... sempat tidur dalam kereta sementara nak sampai sekolah tiap-tiap pagi... la ni tahun 2. Yang tengah nama Reza jadi headboy, tahun 6, tapi tubuh kecil je.. alongnye kat kgv.

Amy ni jiran kak dah dulu buat beberapa tahun.....

Kak Dah sempat tolong-tolong isi gula-gula untuk ole-ole esuknye ...

Yop dengan sibongsu juga ke sana.... sibongsu terus dari melaka, yop dari rumah bawak kereta hijau ...... bekali-kali kakdah pesan, bawak kete takat 110 je.... minyak tenguk, jangan sangkut tengah jalan..... tambah pulak hari tu jalan sesak sebab mula cuti sekolah.... Dua beradik stay sana malam tu .... Azri adik farhana adalah best friend diorang .... sama-sama naik masa kecik dulu .... dulu-dulu diorang gilir-gilir tidur sana, tidur sini...

Hari Sabtu 24hb Mei

Awal pagi Kak Dah pegi pasar.... mula-mula singgah presint 16, tapi ikan belum sampai ... kemudian lajak ke presint 8. Kak Dah sarapan pagi dengan Bang Chik.... roti canai dan nescafe. Bang Chik cadang masak asam pedas keladi.... Balik rumah terus masak untuk tengah hari..... Lebih kurang pukul 11 pagi Akim dengan Idah sampai dengan Myvi merah..... Lepas tu Rahim call dia dah sampai kat Putrajaya Sentral. Akim dengan Bang Chik pegi ambik...

Lewat sikit sampai la PakTeh, MakTeh, Zaim, PakLong, MakLong, Ilah, Aman, Ji, dan Amar .... Lepas tu baru Yop dengan sibongsu sampai dari kenduri di Seremban. Kami makan ramai-ramai .......

Jam 4 petang kami dengan 3 biji kereta ke KLIA....... mengantar PakTeh, MakTeh, Zaim dan MakLong. Diorang pegi Umrah dan balik 2 minggu lagi. Kami bawak balik kereta PakTeh terus ke Putrajaya, yang dua lagi kelencung ke Nilai....

Lepas makan malam, Kak Dah sibuk menyusun sapa nak tidur bilik mana.... Malam tambah sorang lagi, anakbuah Idah. Sapiah namanye.... (ejaan Kak Dah tak sure). Ayah dia kirim di KLIA untuk bawak balik kampung ..... Lewat malam dia dapat rasa blended ice perisa oren.

Amar baru boleh menyulur.... tak banyak ragam. dia mudah dengan orang...... Tok Lang Ji ada kata " Nanti Amar besar sikit, Tok Lang nak cerita tentang Ayah Amar....". Ayah dia jeling dan sengih je....

Hari Ahad 25hb Mei

Jam 11 kami bertolak ke flat desa ria. Maya kawin hari ni........ Kami konvoi ramai-ramai .... Bang Chik depan sekali dengan kereta hijau. Jumpa Kak Melah, Abang Omar, Kak Ani.... Li, Ni, Na, Bariah pun ada... Situ makan buffet, ada ikan gelama masin!..... Thema pakaian OREN! Dari jauh lagi dah nampak Li dengan sut melayu OREN..... Maya la ni keja dekat Fama Selayang dan suaminya keja di Hospital Selayang..... Habis kenduri kami berpecah. Bang Chik pesan kat Akim..., tenguk signboard hijau , tak kan sesat...

Dapat dua mesej.... mula-mula " dah sampai simpang teluk intan" kemudian "dah sampai gopeng".... Hmmm.... tak sesat le tu...

Malam

Dua2 beradik balik ke tempat belajar masing-masing. Petang Din, Jima, dan Jiji datang rumah. Din test drive kereta naza suria ..... nak belikan kat jiji.... Jima kata Jiji nak gertz .... Tapi Ayah dia dah kira-kira, untuk kereta saiz tu, suria la yg terbaik antara harga dengan kualiti.... kononnye la...

Lepas riuh rendah, kami tinggal berdua ....

Kak Dah.

5 comments:

ijad said...

jauh perjalanan luas pandangan kan..

KakDah said...

Ijad ni Roshaizat ke?

Ye.., luas pandangan.., ramai kenalan pun ye ...

cd94 said...

salam kakdah...rajin kakdah menulis dlm blog..kagum saya...pasal batik sutera tu, kalau kakdah berminat blhla contact...sbenarnye ada byk lagi design lain, tapi blm sempat nk post lagi...bz skit skarang ni...actually kak dah blh design sdiri corak camne yg nak, nnti kami buatkanlah...anyway thanks coz sudi left comment utk blog sy..tqvm

ain said...

awal-awal pagi Along dah jengok rumah Mak Lang.. baru-baru bertatih nak berblog.. hehe..

nanti boleh le kita sering berkunjung.. tapi maaf le awal-awal lagi tentang lamanya Along tak update.. hehe..

selalu Ayah beritau kami.. bila anak-anak dah membesar dan berumah tangga nanti.. mereka dah punya rumah tangga sendiri dan punya kerjaya sendiri serta tinggal berjauhan dan berasingan pula.. tinggallah Ayah dan Mama je.. sesekali baru dapat berkumpul.. itupun jika anak-anak teringat kat Ayah dan Mamanya.. cucu cucu teringat kat Atok dan Tok Wannya..

KakDah said...

Salam, Tahniah drpd Mak Lang dan Pak Lang...phasa pertama telah dilalui...semoga Along tabah mengharungi ranjau alam pertunangan...

Memang benar apa yg di kata oleh ayah dan mama tu....cubalah membahagiakan mereka.....kalau boleh letakla gambo2 pertunangan tu...boleh la kami yg jauh tenguk.