Sunday, February 18, 2007

Tayar pecah masa cuti umum.

KakDah pun heran... kenapa tayar kereta NBD 4763 selalu pecah masa cuti umum. Pagi tadi pecah lagi .... KakDah drive sorang2 ke bandar nak ambik sibongsu..... perasan kereta lain macam lepas IP dekat nursery lama, sebelum UMS. .... Berpeluh2. Telefon BangCik minta tolong datang ..... Mmmmm mana ada kedai tayar buka cuti raya cina!!. Tayar spare waja pulak, kecik je macam tayar motosikal..... Adik telefon .... Ma bila nak sampai ambik adik ... Adik kena balik dengan bas ... tayar pecah. ..Kemudian AbgCik minta tolong kawan dia orang Sabah carikan tayar. Selang 2 jam, kawan dia bawak balik tayar baru , katanya ada satu je kedai yang bukak iaitu di Kg Kepayang (Kepayan?) .. Mmmm RM185 , tayar biasa je kata AbangCik.

Kejap lagi nak ke arah Petagas .... makan kenduri kawin.

Cerita kenduri kawin
Lepas bawa balik kereta, KakDah sibuk masak untuk Yop dan sibongsu.... Zaman puas bawak anak2 merata-rata masa diorang kecik2, ...... bila dah besar taknak lagi. Bila diorang udah kerja, giliran diorang pulak bawak kita jalan-jalan ... hehe.

Rumah kenduri tu di Kg Petagas, dekat airport KK. Senang jugak cari rumah sebab ada papan tanda tunjuk arah kerumah pengantin. ... rumah disitu rapat-rapat. Banyak rumah dicat biru atau hijau muda .... ada jugak warna pink dan kuning telur. Ramai staf PKK disana ..... maklumlah waktu 12 lebih, time sesuai untuk makan kenduri ..... Lepas makan KakDah naik atas rumah kebilik pengantin .. dapat ole2 ... ada gula2 dan sumi. ... KakDah bawak balik bakulnye je... isinya serah pada sikecik nani. ... Lauknya nasi putih, rendang, masak daging sapi, goreng paru, acar dan sayur pahit campur. Kenduri di sini makan pakai sudu, garfu tak ade...... lain padang lain belalang. Macam KakDah pegi kenduri doa selamat di Tendung, Kelantan dulu ..dijamunye laksang, dalam mangkuk dan sudu tak ade, pakai jari je..

Ini kenduri kawin yg keempat kakdah pergi.... yg pertama di Kota Marudu ... yang kedua di Penampang, yg ketiga di Kota Belut. ... Ada orang bagitau, kalau ada kain rentang bermotif etnik warna garang tergantung di beranda rumah, itu orang bajau la.... Tadi KakDah ada nampak kain tu tergantung.

2 comments:

Pak Ngah said...

:: kata orang dulu2...jauh perjalanan...luas pemandangan... tambah pengalaman.

KakDah said...

Udah ketentuan begitu.... kita ngikut je mana-mana Bang Cik ditugaskan .... Nama Bang Cik pohon, tak sekali ... taktau le masa2 lain BangCik nak pohon pindah. Pindah randah ni, ada juga kerenahnya ... Orang nenguk seronok je..."pindah lagi?" ... Macam pokok le, bila korek dan tanam tempat lain selalu ... Mmmmm mungkin tumbuh, tapi terencat. Nak pulih lambat.