Saturday, November 25, 2006

Jemputan Ke Program Malam Tautan Ukhuwwah ----23.11.06

Lepas solat Isyak, Kak Dah bersiap-siap nak gi kejemputan tersebut. Jam 8.30 pm. Kak Dah udah park kereta kat Parking Pengarah, dimana Pengarah Program dan Ajk2 sudah sedia menunggu. Sambil bersalam-salaman tu sempat juga Kak Dah mengusik..........jawab mereka,
biasa le tu Puan....ia le bila udah dressup tu....pensyarah dan siswi......keliru pulak kite jadi nye.

Kak Dah diiringi oleh mereka ke Dewan Kuliah Utama....naik 22 anak tangga, Kak Dah berada ditenggah2....cadang nak pegang sambil berpaut pada railing tangga...maklum le lutut sudah berbunyi kruk krak.....orang muda panjat tangga tentunya cepat....tapi Kak Dah maintain je...orang kata ambil masa....

Rupa2nye ada paluan kompang ........sambil2 tu puji le....pandai kamu main kompang......
Acara diteruskan macam biase le.....Kak Dah sekali lagi kepentas nak berucap...tenguk teks ucapan...panik ....ee e..e kenapa tulisan ni kecik sangat..tak nampak...tetiba semua disitu diam...
agaknye mereka nak tahu ape terjadi, memang terhenti seketika......o..o..spontan Kak Dah kata,
"Sekejap ia nak kenakan teropong", disambut ngan ketawa.Nasib tak lupa bawak cermin mata.

Habis berucap terus di ajak ke Jamuan Makan, panjat tangga lagi..Masa makan tu sembang2 ngan ustazah dan Ajk Helwa...Kemudian Kak Dah cakap kepada ajk gi le masuk dewan semula..tenguk kawan2nye buat persembahan......aktiviti akhir tahun. Ambil kesempatan bincang tentang nak buat qurban dan akikah-Raya Haji nanti. Ustazah juga kata mereka sedia memberi kerjasama kalau Puspanita nak anjurkan aktiviti2 keugamaan.
Katanye masa order makanan....pengusaha kantin tu kata.....menu ni Kak Dah suka....nasi tomato......la......cepat2 Kak Dah ucapkan terima kasih banyak2.

Tadi janji nak tenguk persembahan students......lepas makan...Bila kenangkan nak turun naik tangga disitu dan kat rumah nanti......lalu..Kak Dah minta maaf dan kata nak balik. Semalam dpt sebakul buah2an disedekahkan dan malam ni dapat semula....ingat nak bagi pada students tapi nanti unfair pulak pd yg lain.

24.11.06

Pagi, rutin macam biasa,,,bangun siapkan sarapan untuk Bang Chik dan SiBongsu. Kemudian prepare untuk lunch-hari Jumaat.....nak makan awal sebelum solat.

Cadang nak gi hospital melawat Noriza yang sudah selamat dibedah pd 22.11,dapat anak perempuan. Semalam Kak Dah dan Bang Chik udah pergi jenguk baby baru....comel, siap dihulurkan dek Pozi(abah baby) baby tu pd BangChik.....agaknye suruh praktis kut....ade le dlm 2,3 min dipegang oleh Bang Chik.....kemudian di hulurkan pd Kak Dah. Si Ameera (kakaK baby) macam merajuk je.....tumpuan udah kpd yg lain.....Lalu Atuk bawa jalan2 kejab tp rajuk masih tak hilang.. Kak Dah bawakan kanji , ala2 Mc Donald.. ....tp rasanye tak le kut..itu yg dipesannye sebab tak boleh makan benda keras lg...

Tapi Kak Dah tak jadi pergi sebabnye.....No udah nak balik rumah.....malamnye baru Kak Dah gi jenguk kerumah depa, disambut di ramah tamah Ameera yang tak kami faham sembangnye....


25.11

Pagi ni kami sarapan mee magee......ee..ee....atas permintaan SiBongsu. Bang Chik nak gi ambil Pegawai dari Putrajaya yang nak melawat Poly pagi ni. Si Bongsu nak ke Library KK dan Kak Dah nak jumpa Setiausaha Puspanita diLpl. Bersembang sambil bincang ngan dia satu, dua perkara....semalam dapat jemputan ke Majlis Bersama Toh Puan Datin Seri ......-Isteri Tuan Yang di Pertua Negeri...tp untuk seorang je.....Pengerusi Puspanita le tu.....

Kalau boleh nak le berteman...minta setiausaha tolong tanye dan minta satu tempat lagi...tenguk le dulu macam mane....kalau sorang tu berat sikit....Habis urusan tu pegi supermarket beli ayam dan sedikit sayur. No minta tolong buatkan kanji lagi......


Cadang nak tenguk cerita hindustan...tp mengantuk....layan mate le sudah nye.

1 comment:

Pak Ngah said...

Kesibukan oleh tugas rutin dan tugas sampingan...akan menjadikan tiada masa terluang bagi kita dan masa sentiasa terpenuh...tau2 masa dah berlalu tanpa disedari.

Tempoh sehari semalam tu tetap 24 jam...tak kurang & tak lebih...tapi apa yang kita rasai...seolah2 masa bergerak terlalu pantas. Namun dengan perancangan yang teliti...serta penggunaan masa yang berkualiti terutama untuk bersama keluarga...insyaallah...
kita gembira kerananya.