Friday, November 17, 2006

Seminggu berlalu.........

Salam sejahtera buat semua..........

Kak Dah terhenti seketika menulis di sebabkan pc rosak teruk......kata pomen nak tukar parts dllnya -+ sama beli pc baru.Pomen tu bagi pinjam pc dia dulu sementara tunggu Bang Chik beri kata putus. Kak Dah terpaksa pinjam sebab SiBongsu nak cari maklumat.......untuk SPMnye. Sebelum dapat pc ni, Kak Dah kenale pergi rumah jiran orang Kuala Kangso tu,-Zira nama isterinye, gendong printer bawa ke rumahnye.Sudahnye Kak Dah dan Zira yang belajo untuk SPM paper BM....."Ma tolong cari..adik nak gi sekolah jumpa geng......belajo ngan kawan2".Zira, terima kasih ye!

Tadi Kakak sms beritahu yang Hapipah dapat 3A. Tahniah! dan teruskan usaha....Kakak juga beritahu yang dia di sengat dek lipan....disuntik 2 jarum...bisa dan lemah seluruh badan. Kesian, nasib baik dia di Bumu Hijau.Mama jauh tapi Maknye ade..boleh tengukan....

Yang Yop pulak "Ma call Yop...urgent". Rupanye dia suruh beli pin no untuk kemasukan ke U. DiLabuan sudah habis katanye, serbu dek budak2 Matrik. Bab memandu nak ke bando ni Kak Dah memang malas, maklumle lesen ditengah bando tak berapa lulus lagi, kalau menyusur tepi laut tu boleh le gagah.....Kes settled- pesan ngan jiran satu block yang suaminye kerja kat BSN, terima kasih Pn Shima dan suami..


SiBongsu pulak pd 14.11 petang bila balik dari sekolah....."Ma..., frame cermin mata adik patah dan calculator hilang lagi....".Kak Dah jawab,"tak pe le adik kamu lilit je dengan pita putih dan bila nak kira tu guna je jari2 yang ade".Pagi 15.11, Kak Dah dan SIBongsu jajab 2,3 optikal di Centre Point...bingkai+lens -+RM200/= boleh le kut.Kemudian dia gadoh lapo...ajak makan nasi-geleng sambil jeling Burger King, dia kenyang tapi Kak Dah pening dan loya..tak kena selera...beli calculator kumudian balik rumah.

Petangnye ajak Zira melawat Noriza,( jiran rumah paling bawah)dihospital Likas. Kedudukan kandungannye ada masaalah sikit.....Selasa depan baru dokor nak bedah dan sekarang ni dalam pemantauan doktor....kebetulannye suami Zira nak ikut serta jadi Kak Dah tumpang je, kami pergi berlima. Sempat buat bihun goreng...bawa ke dia..begini le kalau hidup merantau..kawan dan taulan menjadi saudara kita.
Teringat pulak kat Kakak yang tengah sarat tu...

Mak Tam kuat semangat nampaknye... Kalau Kak Dah mau kaku dan tak sentuh stering setahun.......Alhamdulillah tiada kecederaan kecuali kereta tapi J2 ade....

8 comments:

Pak Ngah said...

Biasa le tu, anak bongsu selalunya sebegitu.

Begitulah peranan yang sewajarnya dimainkan oleh permaisuri "boss", prihatin & bertimbang rasa.

Kata orang: bila diperantauan, jauh dari adik beradik dan sedara mara....jiran, rakan dan kenalan adalah "sedara kita".

azlanlin said...

alhamdulillah..HEBAT. Kak dah masih mampu mengatur kehidupan sebaik mungkin krn dlm tempoh ini, kak dah jadi ayah dan mama... bila bangcik balik ha?

paktam yang bongsu pun macam gitu jugak ke masa dulu2?....heheh

misz_redcherry said...

semekom kak dah...

nak tanye skit, leh lagi ker kalo nak join puspanita nih... tak tau plak saya persatuan tuh ada kat poli.. (hubby tak citer pon..) nih lah kak dah.. saya nak tau apa aktiviti puspanita skang nih... kalo best nak join nih.. then 1 lagi.. masih terbuka lagi ker kalo nak join? (maklumlah org rumah jer..) nak jugak isi kekosongan masa.. yer dak..

wassalam

KakDah said...

To Misz_redcherry,

Nak join puspanita boleh dan dialu-alukan, memang untuk staf wanita dan isteri staf lelaki PKK. Banyak juga aktiviti... sesuai untuk wanita, dan yang utama kita kenal mengenali. Yang terkini, ladies night pada 22hb nov malam di nexus karambunai @RM15perhead. Aktiviti belajar memasak dan aktiviti keagamaan pun ada. Banyak lagi sedang dirancang....

Boleh la beri maklumat diri, dan email pada kakdah6162@yahoo.com.

Thanks for the interest.

KakDah said...
This comment has been removed by the author.
KakDah said...

Misz_redcherry..,

apa-apa pun minta izin dan restu husband dulu......tq

norashady said...

Malam ni kan Ladies Night tu.. Patut la semalam isteri saya tu dok test² make up.. misz_redcherry join la sekali..Isteri Hj Radzi pun ikut sekali malam ni..

misz_redcherry said...

semekom lagi kak dah..
rasa cam best jer, tapi sy tak jadi ahli lagi nih leh ikut ker?
kalau join pon malam nih sempat lagi ker?
dan 1 lagi kak dah.. naper nak buat time2 nazak cam nih... naper tak esok jer.. kan ker esok gaji (maklumlah bajet byk lari masa raya sbb buat akikah anak kat kampung).. :p