Sunday, November 26, 2006

Malam semalam Bang Chik kunci jam nak bangun pukul 4 am, Bang Chik minta Kak Dah masak nasi lemak nak bawa memancing dan dijangka bertolak jam 5.30 am. Sibuk le Bang Chik malam tu mencari alat memancingnye dan topi. Entah macammane Kak Dah tersedar jam 5.45am,ape lagi kelam kabut......cuma dapat siapkan airkopi je dan bekalkan biskut segera. Jam tak berpungsi. -+ 6 am, baru Bang Chik and the geng bertolak.

Nasi lemak tetap dibuat tapi yg simple tanpa bilis dan kacang goreng serta timun, sambal bilis tetap ada. SiBongsu bising ,nasi lemak tak lengkap........

Sedang belek2 berita on line, dengar orang beri salam......Bila di jenguk Rahim kawan SiBongsu datang dengan buah tangan...sebiji kek coklat dan kari lembu......ha...ha...rezeki lagi dan tak perlu masak untuk tengah hari.....terima kasih banyak2.

-+ jam 1.30pm dpt sms dari Bang Chik, on the way nak balik katanye.....enjin bot rosak......tunda pd minggu depan.

Sebenonye Kak Dah baru je selesai ironed pakaian kerja Bang Chik sambil minta Bang Chik bincang ngan Yop cuti Raya Haji nanti. Jadi comfirmed kami beraya di KK je. Masa kami dikampung ialah dari 22.12 till 28.12 ni. 29.12 fly back to KK.


SiBongsu called Kakak , sembang ape yang Bang Chik bawa balik dari Kanada.....kemudian Kak Dah sambong ........tanyekan khabo dan persiapan Kakak menyambut baby.....


Hari ni Kak Dah tak kemana, duduk kat rumah je.....malas .....sambil layan mata tonton tv.

Hati Kak Dah tergerak sangat nak call Opah pada 24.11 malam, tp disambut oleh Mak Cho sambil mengatakan mereka buat doa selamat sebab nak ke Kati, Kuala Kangsar...Ijab kabul anaknye tu...Egi. Lewat malam baru Si Egi called menceritakan perkembangan terkini.
25.11 pagi, Kakak sms kata dia dan suami on the way ke Kati mengiringi Abang Egi nye.
Kemudian Egi called, semuanye berjalan dengan lancar seperti dirancang........"Sekali lapaz je Ma...", gitu le kate nye.

Seminggu lepas, masa balik dari anto SiBongsu ke Perpustakaan KK, Kak Dah singgah supermarket nak beli barang....rasa nak buat speaggeti, masa melangkah nak masuk tu....Kakak sms tanye bila nak balik S'jung, boleh buat spaghetti.......maka Kak Dah tak jadi beli bahan2 tu, capai barang lain.Mujur baik tak bercerita nak masak Spaghetti pada SiBongsu......nanti di soundnye pulak......,kalau buat dlm masa terdekat ni..mau tak tersuap.....tp tenguk le dlm 1,2 minggu lagi....kesian SiBongsu.

3 comments:

Pak Ngah said...

Begitu le rasa hati seorang mama/
ibu/mak yang hanya mampu menelan makanan/minuman bilamana bersama anak2...tak tertelan rasanya jika yang ditelan itu merupakan yang diminati/digemari/disukai dik anak2...yang pada ketika itu pula tidak dapat bersama2 untuk merasai dan menikmatinya.

Begitu le halusnya perasaan dan betapa kuatnya ingatan para mama/ibu/mak terhadap anak2nya.

Bagaimana pula dengan para papa/ayah/abah....?

bangchik said...
This comment has been removed by the author.
bangchik said...

papa,ayah,abah rasa macam tu jugak. Tapi jarang tunjuk kut.....