Friday, November 24, 2006

Ladies Night.....the details..........

Mula2 nak buat high tea je tapi sudahnye jadi dinner, Ha...haa.....di Nexus Karambunai......Hotel 5 Star lagi......!

Dengan kutipan antara Rm10 ke Rm15 mengikut pendapatan suami masing2 ....magic dan berbaloi le tu dengan 6 jenis lauk pauk, kek ,buah2 dan kopi atau teh.

Di rancang 2 bulan sudah tapi dek bulan puasa kena tangguh, pada mulanye nak buat 17.11 tapi Tim Pengerusi kena pi UK tu yang buat pada 22.11, itu pun ade yang tak boleh datang sebab kena pergi kdc....berbunyi juge le.....udah tak boleh tangguh lagi.....Penasihat kata buat cepat...tu Abang Chik le .

Seminggu sebelum tarikh tu Kak Dah memang sibuk sikit....ye le....kena tenguk2kan mana yang perlu dibantu dan di komen....Alhamdulillah Ajk2 Puspanita ni cekap dan pantas lagi ligat.....orang muda......

Dalam mesyuarat Ajk, kami bincang nak buat ape....ramai yang nak kareoke, Kak Dah minta kalau boleh cuba adakan pertunjukkan fesyen yang bersesuaian maka tema nye pakaian ke pejabat. Kemudian mereka nak cabutan bertuah walaupun harganye tak seberapa dan Miss Glamorous. Slide Show PUSPANITA adalah perkara WAJIB.

Dalam perbincangan.......duit tak cukup nak bayar peragawati.....timbul cadangan.....ajak staf memperagakan tidak pun minta students......dapat feedback...pensyarah2 sudi.....lega....jadi juga.

Maka bertungkus lumus le Ajk 2 nye di tambah pula komen2 Kak Dah...agaknye pening juga le mereka.....Nak buat macam mana.......

3 hari sebelumnye, Kak Dah, Setiausaha dan Bendahari pergi ke hotel nenguk tempat....ok...macam2 juga le kami minta....Dapat le tajaan Lunch for 2 untuk pemenang Miss Glamorous. Bill talipon rumah Kak Dah naik le bulan ni....Malas nak gi Pej LPL(Urusan Puspanita). Masaalah d selesaikan dengan bertalipon je le........

Bang Chik tanye ucapan udah selesai ke belum......ni yang panik ni...nak tulis ape....siap draf tunjuk pd Bang Chik....,katanye ok. Maka latihan demi latihan dibuat....tanye SiBongsu....adik bagi C+, katanye......Kak Dah jawab..Ma ingat dapat D......Abang Chik kata ok tu....cuma jangan laju sangat.......

Petang 22.11..Bang Chik balik jam 6, la ..tak siap lagi....gi bersiap katanye....Jam 7 pm Kak Dah turun tunggu orang ambil......sampai 7.20 belum nampak bayang.....Katanye transport untuk Pengerusi sudah diatur. Tunggu lagi....sampai satu ketika bas berhenti, Kak Dah naik, ajak dek Tim Peng, jangkanye kami naik KIA. Dalam bas Kak Dah bising ,mana Kia tak datang.......peluh mercik-recik ni,habis ape yang ditampal kat muka cair.....pada hal gementar nak bagi ucapan nanti....tetiba muncul driver.....Kak Dah kata,"kamu nak ambil Kak ke, Mus? ia Kak, Kia rosak lagi",jawabnye. Malas nak turun bas, tp kesian pulak kat dia.....

Sampai di hotel, sudah ramai yang datang, termasuk tetamu2 jemputan dari PUSPANITA Sabah. Gebang sekejab sambil menunggu yang lain nye masuk dulu. Masih berpeluh walaupun econ dipasang.........Masuk dalam dewan lagi le dup dap......MC sudah memainkan peranannye........Maka Kak Dah pun berucap le.....tak berani nak tanye...ok ke tidak..Ni nak potong kek pulak....bila dijemput .....Kak Dah pun pergi.......Kek dipotong tapi lilin tak ditiup.....gabra .....walapun Tim sudah berbisik.....

Pembentangan slideshow ade masalah sikit je........Setiausaha yang dari awal lagi bertungkus lumus tak dapat datang.........tetiba demam...........Maka digunakan Plan B.......Bendahari ambil alih.......Gambar pengerusi, rupanye diambil dari blog...gambo yang.....

Memang hapening .....bergaya sakan......ahli2 Puspanita. Lapang hati bila melihat wajah ceria mereka. Ada yang sampai pergi ke salon.......merapi diri.....ia le malam buat kami tapi masih berlandaskan rukun negara....Kesopanan dan kesusilaan...mengikut masyarakat majmuk negara ini.

Acara yang dinantikan......peragaan fesyen...peragawati2 nye bergaya...kalah Nasha Aziz dan Noorkumalasari.....waktu ni waiter lelaki diminta keluar dulu...gamat.......selamba je mereka bergaya, ada ketikanye hampir berlaga.........

Kemudian Ustazah dijemput membacakan doa.......Kami makan sambil dihiburkan oleh penyanyi2 sukarela...staf2 le tu. Macam-macam gaya dan ragam ketika beraksi pi pentas.


Berkareoke sambil makan diselang seli dengan cabutan bertuah.......hadiah ..walaupun murah tapi diterima dengan hati terbuka.......loyang kuih pun ade.....Kak Dah kata boleh bakar biskut Puspanita...

Ade ketikanye pelayan leka melihat penyanyi2 Puspanita...terlalu menghayati agaknye hingga dipanggil nakkan sesuatu pun tak sedar......

Kemuncak acara pengumuman MISS GLAMOROUS, gamat...apalagi bila di selepangkan ....berebut2 nak bergambar dengannye.....memang banyak hadiah yang dibawanye pulang.

Acara berakhir dengan pemberian cenderahati kepada tetamu jemputan dan Kak Dah pun dapat sama.....sebakul buah2an....

Selepas makan menu utama, Kak Dah sempat ke meja2 ahli yang lain, ia le bertanya khabar........Rata-rata bertanya....
Tahun depan boleh buat lagi ke?Jawab Kak Dah, kalau ramai yang aktif dan banyak aktiviti2 yang dapat memuaskan hati ahli2 dan juga ramai yang memberi kerjasama......kita boleh buat acara tahunan.Bah....ba.ba jawab mereka.

Majlis tamat mengikut jadual. Harap2 ramai le yang berpusahati.......dan masih banyak yang perlu dibaiki lagi...Sebakul buah2an tadi Kak Dah berikan kepada Driver kerana di rumah masih ade lagi.......

Sampai di rumah kena bagi report on spot........walaupun letih...nak buat macam mana boss yang minta report...Dapat sms daripada Bendahari....Kak ...kalau ade yang kurang minta maaf ye.....Kak Dah call dia sambil ucapkan bebanyak terima kasih.....suruh dia rehat....bakal menimang cahayamata kedua.....

OH....oo....lupa, dekat2 acara nak tamat dapat sms juga...Noriza sudah selamat menjalani pembedahan.....anak perempuan.....bakal ahli puspanita le kut bila beso nanti.....sempat buat pengumuman lagi...

Ngantuk sangat ni.....sambung lain kali pulak....kalau tak jemu le......

To
MIssredcherry...udah sedia nak joint ke........ambil borang kat rumah Kak Dah.....

4 comments:

pak teh said...

Tahniah.. bukan senang nak handle function besar. Paling menyeronokkan apabila apa yg diusahakan berjaya. Segala penat, letih, macam hilang dan dan tu.

Tahun depan, kalau karaoke buat lagi, buat gimmick skit.

"Dengan segala hormatnya, sukacita diumumkan.. Pada malam yang bertuah ini, Penasihat kita, _______ ingin memberikan satu hadiah istimewa buat semua hadirin. Beliau berbesar hati untuk mendendangkan sebuah lagi. Untuk makluman hadirin, lagu tersebut adalah lagu evergreen beliau yang cukup diminatinya sejak kecil.. bertajuk "_______". Tepukan begemuruh untuk Penasihat kita (clap..clap).. Majlis dengan berbesar hati, mempersilakan."

Set aa Kak Dah? skrip dah siap.. hehe.. just fill in the blanks.

azlanlin said...

sempat gak mktam baca berita ledies night..komennya:

HEBATTT...bukan mudah nak handle event yg besor2 tmbah plak di tempat 5star. ke hulu-hilir le gamaknya. Event tu tentu meriah kerana semua ajk faham & tahu tugas & fugsi masing2, mudah buat keje.. apa2 pun begantung pd ketua gak...

kalu anjurkan kursus buat gelang, jgn lupa le kirim2kan ke kluang, katanya lagi.

KakDah said...

Pak Teh, kaum Adam di Pkk dilarang hadir sama sekali.......no entry....he..eee.

Tu yang Bang Chik mintak report on spot bila balik rumah.....

KakDah said...

Pak Tam, Pak Teh and Pak Ngah serta ahli keluarga semua...tu le yang Kak Dah kata ..mai sini...macam2 ade, boleh pileh lagi..sebab nak bawa balik ....berat beg tu....dan macam2 jenis beratnye....he..ee...gurau Pak Tam...InsyaAllah...