Saturday, November 04, 2006

Bergebang lagi.....

1.11.o6.

Malam sebelumnya Kak Dah dan Abang Chik telah dijemput berhari-raya ke rumah Ketua Unit ULPL/Ketua Unit Maths and Science (suami Isteri) yang juga Setiausaha Puspanita , tetamu dihidangkan dengan mee rebus, nasi himpit dan biskut hari raya. Rata-rata rumah yang kami ziarahi menjamu biskut tarts nenas, almond landon dan marble cake- hasil dari kelas memasak kami dulu-dan para suami dok mengusik mari makan biskut puspanita.......

Pagi tu pula, Kak Dah menemani Abang Chik membeli pakaian panasnye sebagai persiapan ke Canada yang bersuhukan -6. Bang Chik kata tika udah berumur ni kenale jaga kesihatan sikit. mau beku ni........Pilih punya pilih....bayarannye pun bolehle tahan juga....itupun ala kadar je. Kak Dah kata kalau tak cukup beli aje disana nanti. Habis bab shopping pergi pulak ke Money Changer tukar duit Malaysia ke duit Canada.

Malam 1.11.06

Malam ni ada jamuan Hari Raya untuk semua pensyarah dan staf Poly beserta dengan keluarga mereka. Melihat beranika ragam dan gelagat anak-anak staf yang berkejaran kesana kemari dimana ibu bapanya juga turut terkejar-kejar, mengingatkan Kak Dah dan Abang Chik kisah semalam tentang Kakak, Yop dan SiBongsu yang tidak kurang hebatnye.....

Menarik.......ketika pengumuman duit raya......Anak-anak kecil berbaris panjang menunggu giliran untuk menerima duit dengan wajah riang begitu jua dengan ibu bapa yang anak-anaknye masih kecil.....bersama-sama berbaris.....

Ada juga cabutan bertuah--Rm 50 tu buat yang bertuah.........Tuah Bang Chik.......telah terpilih no sendiri...... tapi Bang Chik tak nak ambil......


Tamat bab jamuan raya malam tu.....

Balik rumah, Kak Dah mula mengemas untuk Bang Chik......bawak 2 beg beso, satu isi pakaian(tak nak basuh-basuh kat sana nanti katanye walaupun boleh claim dobi) dan 1 lagi isi cendera hati dan alatan untuk buat repot, 2 hand luggages, note book dan pakaian panasnye.


2.11.o6.

Pagi hantar SiBongsu kesekolah kemudian Bang Chik terus kepejabat...masih ade lagi kerja....
Jam 10.00 am baru balik rumah. Bang Chik ajak Kak Dah ke airport.........Dekat2 nak sampai KIA buat perangai lagi....suhunye mendadak tinggi....nasib sempat sampai..... duit cukupke Kak Dah tanye Bang Chik? Cukup......katanye......dari malam semalam udah Kak Dah ingat-ingatkan...itule juga jawapan nye... Tup....bila buka dompet..... Dah ! Abang tertinggal kanada money kat rumah....la....camne ni jam udah 11.45am, 12 noon kena masuk....nak balik ambik tak sempat...Akan diusahakan juga di klia nanti kata Bang Chik....

Selesai Bang Chik berangkat. Kak Dah tunggu pula Pajero Poly datang ambil....letih...bila perkara yang tak dijangka terjadi......On the way nak balik singgah kat Hospital Bersalin Likas , ziarah staf Bang Chik yang bersalin tetapi babynye meninggal dalam perut 2 hari sebelumnye. Simpati.....bila tenguk air matanye mengalir......ialah disebelahnye ada ibu-ibu lain bersama -sama baby tetapi dia......Ramai yang datang ziarah.....Dia ni baru menjadi muslimat........berkahwin dengan orang Parit yang bekerja di Sandakan.Ramai Ustaz dan ustazah yang ziarah sama...

3.11.06

Petang anto Si Bongsu ke kelas kemudian gi basuh kereta, cadangnye dalam pukul 4ptg nak kehospital semula.....Ade staf called kata jenazah sudah selesai dibedahsiasat and on the way ke Pusat Islam untuk urusan pengkebumian.....Balik ke Pusat Islam.... mereka buat persiapan terakhir, sempat juga jenguk dan tunggu sehingga dibawa ketanah perkuburan. Kemudian Kak Dah gi ambil SiBongsu. Malam terima pula jemputan hari raya lagi.....Siang-siang lagi Kak Dah sudah minta izin Bang Chik---kalau2 ade jemputan ataupun hal2 yang patut Kak Dah menghadirkan diri.........Boleh katanye....

Balik dari jemputan tenguk SiBongsu tengah sedap tedo diatas sofa.. Udah tak ade kawan nak sembang Kak Dah pun terlelap depan tv............sedo2 jam 6 am ,terang benderang dah macam 7.30am di Semenanjung.....


4.11.06.


Pagi ni nak ambil Yop dipelabuhan. Matrikulasi bercuti lagi selama 1 minggu. Sebelum tu anto SIBongsu kesekolah....rasa macam terus nak tunggu Yop yang dijangka tiba dlm 11.30am, tapi lama pulak nanti kena tunggu, sorang pulak tu., nak gi shopping pun rasa janggal..... Ya tak ya balik dulu. Lebih kurang jam 10.45am baru bertolak dari rumah.

11.45am baru nampak bayang Yop dan kengkawan nye. Yop bawa seorang kawan dari Samarahan, Sarawak tumpang kejap sementara tunggu ibu-bapanya yang nak ke KK-makan angin. Pukul 11pm baru ibubapa kawannye sampai KK. Ni Yop dan SiBongsu udah keluar anto kawannye kebando......


Kak Dah berhenti dulu...........lenguh jari menaip.......

Kak Dah.

4 comments:

Pak Ngah said...

Mungkin PakLang risau dan pikir mcm2 kut...tu yang jadikan duit canada pun tertinggal.

PakNgah dulu semasa nak ke London & Brussel...lagi kelam kabut. Ikut hati memang tak mau pergi..sebab masa tu baru seminggu je London dibom. Mana bimbangkan keselamatan diri yang nak ke sana, dan risaukan juga anak isteri yang ditinggalkan..jika sesuatu berlaku pada diri PakNgah. Dalam kelam kabut tu..cermin mata sendiri terpijak (mujur ada spare), hp yang diroaming tertinggal tapi bawa yang belum diroaming,..tapi bab duit tu..tak tertinggal..sebab baru tukar di KLIA sebelum berangkat.

Sama2lah kita berdoa agar PakLang & rombongannya selamat pergi dan kembali ke tanah ayo.

KakDah said...

Masa Bang Chik ke Jepun dulu, cermin matanye pernah patah dua, hari Ahad pulak tu......kedai cerminmata semuanye tutup walaupun kat shoppingcomplex...gelabah sakan...dahlahtu..mahai pulak. Mengagau....ke Jepun pulak sorang2 nasib le urussetia Org Jepun tu sanggup bantu....

Bang Chik said...

Assalamualaikum.

Baru dapat jumpa internet. Boleh tahan mahalnya, dan ikut jam pulak tu.

Kita disini sihat-sihat saja. Makan takde masalah, ada roti, kebab dan nasi. Cuaca pulak macam ok saja, kebas telinga belum lagi.

Hari nak datang sini, naik MAS sampai London dan tukar Air Canada ke Toronto. Masa di london, dah duduk dalam plane, tunggu sampai 3 jam, tak gerak-gerak. Lepas tu, kapten cakap, ada masalah teknikal, tangguh keesukannya. Malam tu tidur di airport budget hotel, semua tanggung dek Air canada.

Hari ni Hari Isnin lawatan ke Ministry of education pagi, petang ke Danforth Collegiate and Technical Institute.

Esuk Hari Selasa, melawat lagi college sekitar Toronto. Centennial College

Lusa Hari Rabu, melawat Seneca College of Applied Arts and Technology

Khamis 9Nov lawat Conestoga College Institute of Technology and Advanced Learning dan petang ke OTAWA.

Jumaat 10Nov Niagara College of Applied Arts and Technology

Sabtu 11nov, rehat dan petang ke Toronto semula dan menginap di Delta Chelsea Toronto.

Ahad 12nov, rehat.

Isnin 13nov Humber College Institute of Technology and Advance Learning

Selasa 14nov, Durham College of Applied Arts and Techology

Rabu 15nov, St. Lawrence College

Khamis 16nov, Algonquin College of Aplied Arts & Technology

Jumaat 17nov, Association of Canadian Community Colleges

dan bertolak balik lepas tu.

Maaf gambar tak dapat upload. Tunggu balik ke malaysia la kot...

itu saja, salam pada semua.

azlanlin said...

semoga apa yang dirancang akan terlaksana dengan jayanya. insyallah.
siap tentatif lagi no.... bagus tu. padat dan berisi.